• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija ponovo u TOP 5 vodećih tržišta akcija na svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do preokreta je došlo kada je Francuska pretprošle nedelje izgubila više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti

  • 0
indija

Foto: Shutterstock

Indija je povratila svoje mesto petog najvećeg tržišta akcija na svetu, izvestio je Blumberg prošle nedelje, pozivajući se na kalkulacije zasnovane na podacima o trgovanju.

Prema izveštaju, tržišna kapitalizacija indijskih firmi kojima se javno trguje porasla je na četvoromesečni maksimum od 3,3 biliona dolara prošlog petka, nadmašivši tako Francusku.

Indija je u januaru izgubila svoje mesto u prvih pet, "zbog" Francuske, odnosno usled pada akcija Adani grupe, indijskog multinacionalnog konglomerata koji se bavi raznim sferama poslovanja: od upravljanja lukama do energetike, rudarstva, aerodromskih operacija, prerade hrane i infrastrukture.

U to vreme, konglomerat se suočavao sa optužbama za "manipulaciju cenama akcija i kršenje javnih pravila o vlasništvu".

Međutim, do preokreta je došlo kada je Francuska pretprošle nedelje izgubila više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti, usred rasprodaje zaliha luksuzne robe.

Indijsko tržište akcija je u međuvremenu imalo koristi od porasta kupovina od stranih investitora. Prema proračunima, oni su od početka aprila u svoj portfelj dodali 5,7 milijardi dolara vrednih indijskih akcija.

Analitičari kažu da se to dogodilo zbog nestabilnog ekonomskog oporavka u Kini koji je naveo investitore da se okrenu Indiji.

Inače, podsećamo i da je prošle nedelje Ilon Mask, vlasnik Tvitera, Tesle i SpejsIksa, ponovo postao najbogatiji čovek sveta, budući da je svrgnuo s trona Francuza Bernara Arnoa, čelnika LVMH grupacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>