• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Privatne penzije žena za trećinu manje od muških: Otkriveni i razlozi za to

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smatra se da su niže zarade, odsustvo zbog dece, kao i čest rad sa skraćenim radnim vremenom, faktori zašto ženske penzije sporije rastu

  • 0
Penzioneri straiji muškarac i žena Foto-ilustracija: Shutterstock

Privatne penzije žena u Velikoj Britaniji obično vrede 35 odsto manje od onih koje steknu muškarci, pokazuje prva velika vladina studija o "velikom rodnom penzijskom ponoru".

Nakon analize podataka za oba pola između 2018. i 2020. godine, vladini istraživači su zaključili da, u proseku, na svakih 100 funti akumuliranih u privatnim penzijama muškaraca, žene imaju samo 65. To znači da bi žene mogle da izgube hiljade funti prihoda od penzije kao rezultat neravnoteže.

Smatra se da su niže ukupne zarade, odsustvo zbog nege dece, kao i čest rad sa skraćenim radnim vremenom, faktori zašto ženske penzije sporije rastu, piše Guardian.

Iako je poslednjih godina objavljeno nekoliko izveštaja na temu rodnog jaza u penzijama, ovo je prvi put da je vlada izračunala prave razmere problema.

Istraživači su otkrili da je razlika varirala za različite starosne grupe i da je najmanja za ljude u 30-im godinama, što sugeriše da je vreme za brigu o deci veliki faktor. Jaz se povećava na 47 odsto za one od 45 do 49 godina.

Studija je takođe otkrila jaz u doprinosima muškaraca i žena. U 2021. godini, oko 52 milijarde funti je uplaćeno u privatne penzije žena koje imaju pravo na automatski upis, u poređenju sa 62,6 milijardi funti u penzije muškaraca, što je razlika od 17 odsto.

Laura Suter, šef odeljenja ličnih finansija za investicionu platformu AJ Bell, rekla je da brojke pokazuju da žene, kada navrše 40 godina, zaostaju za muškarcima u svojoj penzijskoj štednji.

- Za mnogo toga je razlog to što žene prave pauze u karijeri da bi rodile decu, radeći skraćeno radno vreme zbog porodičnih obaveza, ili zbog razlike u platama među polovima što znači da zarađuju manje, a sve to vodi ka nižim prihodima i nižim penzijskim doprinosima.

(Telegraf Biznis)

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>