• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci primili više od 225 milijardi spam poruka: Finansijski gubitak od prevara veći nego ikada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Federalna komisija za komunikacije radi na sve većem broju pritužbi na neželjene tekstualne poruke

  • 0
Mobilni telefon prevara prevare Foto: Shutterstock

Američka federalna komisija izvestila je da je prošle godine primila više od 18.000 pritužbi na neželjene poruke koje obično dolaze od nepoznatih brojeva, kao i sa brojeva koji izgledaju kao "nevažeći".

Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju ljude da ako ne budu pažljivi sa tim porukama, njihovi mobilni telefoni mogu biti hakovani, dovodeći važne informacije ili novac u opasnost.

Građani se žale da su tokom prošle godine primili više neželjenih poruka nego ikada ranije i da se spam tekstovi kreću od grupnih ćaskanja do poruka sa pojedinačnih brojeva sa kojih se pozivaoci pretvaraju da su neko koga poznajemo, piše FOX Business.

- Ove poruke su nekako podmukle jer zaista zvuči kao da dolaze od tvog prijatelja - kaže Džek Vipl, jedan od građana koji ih je primio.

Amerikanci su prošle godine primili više od 225 milijardi neželjenih poruka, navodi Robokiller. To je za 88 milijardi više nego u prethodnoj godini.

- Veoma je lako dobiti liste telefonskih brojeva, ili čak poslati poruke na svaku moguću kombinaciju telefonskih brojeva. Veoma je jeftino, tehnologija postoji, a zarade mogu biti ogromne - rekao je stručnjak za sajber bezbednost Aleks Hamerston.

FCC upozorava da bi interakcija sa neželjenim tekstovima mogla dovesti u opasnost važne informacije ili vaš novac. 

Vipl nije izgubio novac zbog prevare zbog neželjenih poruka koje je primio i rekao je da se pobrinuo da ne oda svoje finansijske informacije.

- Ako vas neko pita za bilo šta u vezi sa vašim bankovnim računom ili brojem socijalnog osiguranja ili dolarima, zašto biste odgovorili u poruci - rekao je Vipl.

Robokiller je takođe izvestio da su Amerikanci izgubili više od 20 milijardi dolara zbog prevara poslatih u neželjenim porukamatokom 2022. godine i na taj način su više nego udvostručili skoro 10 milijardi dolara izgubljenih godinu dana ranije.

(Telegraf Biznis)

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>