• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kugla se topi, ali ne i cene: Komšije uvezle manje sladoleda za više novca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci pokazuju i da BiH od 2020. godine nije izvezla ni gram sladoleda

  • 0
sladoled

Foto: Shutterstock

U prvih pet meseci ove godine Bosna i Hercegovina uvezla je manje sladoleda za više novca, u odnosu na isti period lani prenose Nezavisne.

Od početka godine do kraja maja uvezeno je 2,46 miliona kilograma sladoleda u vrednosti od 14,03 miliona KM (oko 7,1 miliona evra).

Za isti period prošle godine, uvezeno je 2,59 miliona kilogram sladoleda za 13,27 miliona maraka (oko 6,8 miliona evra).

- Osim iz Hrvatske sladoled se u BiH najviše uvozio iz Srbije, Poljske, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Slovenije i Italije. Među državama iz kojih uvozimo ledene proizvode su i Rumunija i Turska - rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Podaci pokazuju i da BiH od 2020. godine nije izvezla ni gram sladoleda.

- Domaća proizvodnja industrijskog sladoleda kod nas ne postoji. Niko se ne usuđuje da ulaže novac u pokretanje te proizvodnje, jer su, između ostalog, postrojenja jako skupa. Prvenstveno se misli na kamione hladnjače te rashladne vitrine i frižidere - rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa.

Prema podacima UIO na tržište BiH tokom prošle godine stigao je sladoled u vrednosti većoj od 32,53 miliona KM (oko 16,6 miliona evra).

Godinu ranije, kako je navedeno iz UIO, na tržište BiH ovih proizvoda stiglo je u vrednosti od 30,08 miliona KM (oko 15,4 miliona evra).

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>