• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finski multimilioner kažnjen sa 121.000 evra zbog prekoračenja brzine: Ovako su došli do tog iznosa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodima prestupnika, što više zarađujete, više plaćate

  • 1
Brzina  voznja  optimalna potrošnja goriva Foto: Shutterstock

Multimilioneru Andresu Viklefu izrečena je jedna od najvećih kazni za prebrzu vožnju - 121.000 evra i to zbog vožnje 30 kilometara na sat preko ograničenja u Finskoj, gde se iznos kazne računa kao procenat prihoda prestupnika.

- Zaista žalim zbog toga. Taman sam počeo da usporavam, ali pretpostavljam da se to nije dogodilo dovoljno brzo. Tako to ide - rekao je Anders Viklef (76) za Nia Aland.

Viklef, predsednik i osnivač holding kompanije vredne 350 miliona evra godišnje, rekao je da se ograničenje brzine "iznenada" promenilo sa 70 kilometara na sat na 50, a on je vozio 82 kilometra na sat, piše Guardian.

Kao što je uobičajeno u nordijskom regionu, kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodima prestupnika, što policija može odmah da proveri povezivanjem preko svojih pametnih telefona sa centralnom bazom podataka poreskih obveznika.

Prema finskom sistemu, "dnevna kazna" se izračunava na osnovu dnevnog raspoloživog prihoda prestupnika. Činjenica da je Viklof prethodno dva puta kažnjen zbog prekoračenja brzine bila je otežavajuća okolnost. Oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana.

Biznismen čije ime krasi Viklof Holding Arenu, glavni sportski stadion ostrva u regionalnoj prestonici, kažnjen je sa 63.680 evra 2018. godine, pet godina nakon što je dobio kaznu od 95.000 evra za isti prekršaj.

On je rekao da se nada da će kazna, ekvivalentna polovini njegovog raspoloživog prihoda tokom 14 dana, biti potrošena korisno.

- Čuo sam da vlada želi da uštedi 1,5 milijardi evra na zdravstvu u Finskoj, tako da se nadam da moj novac može da popuni tu prazninu - rekao je on.

Finska izriče kazne kliznog stepena za niz prekršaja, uključujući krađu u prodavnicama i kršenje zakona o hartijama od vrednosti i finansijskoj trgovini, po principu da, pošto je oporezivanje progresivno, kazne takođe treba da budu: što više zarađujete, više plaćate.

(Telegraf Biznis)

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    7. jun 2023 | 07:19

    Sledeći put 500000€ i oduzeti dozvolu na 15 dana,jer ne treba preterivati bitno je da se puni budžet a ima se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>