• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Da mladi ostanu u Knjaževcu": Otvorena šesta učionica budućnosti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvaranjem Mejkers laba, škola će biti bogatija i za lasersku CNC mašinu, 3D štampač, komplet za robotiku i drugu opremu

  • 0
mejkers lab, knjaževac Foto: Miloš D. Živojinović

Šesti Mejkers lab otvoren je juče u Tehničkoj školi u Knjaževcu, simbolično na dan obeležavanja osnivanja te institucije.

Nakon nedavnog otvaranja učionice budućnosti u Ruskom Krsturu, predstavnici Grupe za obrazovanje posetili su Tehničku školu u Knjaževcu, u kojoj će učenici od sada imati priliku da kroz aktivnosti u Mejkers labu razvijaju interesovanje za nauku, istraživanje i stiču veštine u oblasti inovacija, preduzetništva, nadograde timski duh i povežu se sa drugim školama, privredom i građanskim inicijativama.

Odlični rezultati koji su timove učenika plasirali na takmičenja poput Nacionalnog takmičenja Poslovni izazov i Poslovni izazov zapadnog Balkana, doneli su školi i đacima znanje, iskustva ali i investicije.

Šta donosi novi Mejkers lab?

U poslednjih pet godina u školi su realizovana značajna ulaganja. Neka od njih su sportski pod u fiskulturnoj sali, kožarska radionica opremljena savremenim mašinama i nameštajem, specijalizovana računarska laboratorija, a u svim učionicama i biblioteci stvoreni su uslovi za realizaciju multimedijalne nastave.

U školi se realizuje više od 180 časova različitih računarskih predmeta, čiji je kvalitet 2020. godine unapređen opremanjem jednog od računarskih kabineta sa 15 novih računara.

Otvaranjem Mejkers laba, škola će biti bogatija i za lasersku CNC mašinu, 3D štampač, komplet za robotiku i drugu opremu, ali i programe koji se u njemu realizuju.

- Godinama unazad, Tehnička škola u Knjaževcu jedna je od najaktivnijih škola u našim programima preduzetničkog obrazovanja čemu svedoče brojna priznanja učenicima i nastavnicima. Zato mi je izuzetno drago što smo danas u prilici da odamo priznanje i samoj školi kroz opremanje prostora koji će buduće generacije ohrabriti u njihovim preduzetničkim inicijativama a nastavnicima olakšati uvođenje inovativnih nastavnih metoda - istakao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Direktor škole Ivan Amon izrazio je nadu da će otvaranje učionice budućnosti doprineti ostanku mladih u Knjaževcu.

- Mejkers lab biće mesto na kome će se okupljati i u kome će stvarati učenici ne samo Tehničke škole, već i učenici Knjaževačke gimnazije i svih osnovnih škola u opštini. Mesto u kome će učenici svoja teorijska znanja pretočiti u inovativne ideje, praktične radove i finalne proizvode, i u kome će nastajati nove učeničke kompanije i rađati se mladi preduzetnici. I ono što je možda i najvažnije, nadamo se da će ovo biti jedan od značajnijih činioca koji će doprineti ostanku mladih ljudi u Knjaževcu, jer nas ovaj Mejkers lab stavlja na mapu malobrojnih škola u Srbiji koje u ovom trenutku imaju ovakve najsavremenije uslove za rad i stvaranje - naglasio je direktor.

Zabeleženi prvi rezultati

Da učenici i nastavnici već ubiru plodove svog rada i inoviranja kroz Mejkers lab, pokazuju njihovi uspesi u prethodnom periodu.

Mejkers lab u Gimnaziji Zaječar izrodio je učeničku kompaniju ZaČili, koja je odnela pobedu na nacionalnom takmičenju Dostignuća mladih.

Sledeći korak za njih jeste evropsko finale u Istanbulu 12. jula.

Deo ove neverovatne priče je i profesor Mladen Šljivović, koji je bio i proglašen za najboljeg edukatora godine. Ali se tu priča o uspehu ne završava.

Tako Mejkers u Medicinskoj školi u Čačku koji vodi profesorka srpskog jezika, Jelena Dramićanin, konstantno radi, inovira i kreira, a rezultati su prepoznati na takmičenjima i konkursima na kojim timovi učestvuju, kao što je republičko takmičenje S.A.V.E. Ambasadori u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji koje se realizuje u saradnji sa Banca Intesa Beograd, a na kojem su učenice ove škole i pobedile.

Do sada je otvoreno 5 Mejkers labova, i to u - Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Vršcu i Ruskom Krsturu, a do kraja juna u planu je otvaranje Mejkers labova u još nekoliko škola u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>