• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraj ere, duge 180 godina: Oproštaj od konjičkih trka, jer raste tražnja za stambenim zgradama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 700 konja će biti izvezeno, a više od 300 zaposlenih biće otpušteno po fazama

  • 0
konjičke trke

Foto: Shutterstock

Nakon godina i godina polaganja nade, vere i novca na klađenje u konjičkim trkama, iskusni kockari u Singapuru uskoro će igrati svoje poslednje opklade i oprostiti se od jedinog trkališta u toj državi.

"The Singapore Turf Club" je u ponedeljak izdao saopštenje u kom se navodi da će poslednju trku organizovati u oktobru 2024. godine, kada će se prekinuti čitava era - tradicija duga 180 godina.

Kako se navodi, odluku o prekidu konjičkih trka donela je Vlada Singapura, a Klub nije krio svoje emocije u objavi. Ipak, kažu da istovremeno "razumeju potrebu vlade da obezbedi zemljište, potrebno za stanovanje ili za druge namene (rekreacija)".

Predsednik "The Singapore Turf Club", Niam Čiang Meng, takođe je napomenuo da je trkalište zabeležilo pad posećenosti tokom protekle decenije, dok potražnja za stambenim zgradama u Singapuru raste, što je povećalo indeks cena privatnih stambenih nekretnina u prvom kvartalu 2023. za 11% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Mladi se ne klade na konje, već idu u kazina - rekao je za CNBC Džimi, 67-godišnji strastveni kladioničar na konjskim trkama iz Singapura, dodajući da se trke održavaju samo jednom nedeljno - subotom, u intervalima od 30 minuta.

On smatra da taj tempo nije dovoljno brz za neke kladioničare, u poređenju sa brzinom i pogodnostima u kazinima, koji rade 24/7. Inače, jedini singapurski trkački klub osnovan je 1842. godine.

Oko 700 konja će biti izvezeno, a više od 300 zaposlenih biće otpušteno po fazama, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Singapura. Treneri i vlasnici trkačkih konja takođe će dobiti podršku za izvoz konja, pri čemu će i ugovorne obaveze biti ispoštovane.

Kada je reč o Srbiji, valja istaći da je Hipodrom Beograd kod Careve Ćuprije najstariji sportski objekat u prestonici, a istorija kaže da su još 14. aprila 1863. godine Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada organizovali prve galopske trke na kružnoj stazi.

"Osnivanjem Dunavskog kola jahača u Beogradu 1890. godine aktivnije se razvija sportsko konjarstvo, a trkalište se seli na prostor današnje železničke stanice (prvobitno je bilo na mestu iza groblja, pored Carigradskog druma), tada nazivan Bara Venecija. Međutim, zbog nepogodnosti terena, trkalište se, sezonu kasnije, seli na Banjicu. Baš tu je održan prvi Srpski Derbi u kojem je slavila Filka", piše na sajtu beogradskog Hipodroma.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>