• 76
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena nova pista na Aerodromu "Nikola Tesla": Posle 60 godina rekonstruisaće se stara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima i omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova

  • 76

Nova poletno-sletna pista na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" otvorena je danas. U pitanju je druga poletno-sletna staza, dužine 3.500 metara, koja će služiti kao glavna pista tokom predstojeće rekonstrukcije postojeće piste. Otvaranju piste prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fransoa Berizo otkrio je u ekskluzivnom intervju za Telegraf Biznis kada će kraj radova na Aerodromu: Proširenje, rekonstrukcija i modernizacija "Nikole Tesle" je projekat od javnog značaja, koji će u potpunosti promeniti izgled aerodroma i njegov status u regionu, rekao nam Berizo

Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi.

U okviru projekta modernizacije aerodroma, kompanija "Vinci Airports" će izvesti opsežnu rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze beogradskog aerodroma prvi put od izgradnje aerodroma 1962. godine. Radovi su počeli sredinom marta 2020. godine, dužina nove piste iznose 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta, opterećenja i korišćenih materijala, omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova. Nova glavna pista opremljena je sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti, a projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane.

- Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da aerodrom 'Nikola Tesla' može da opsluži 15 miliiona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije - izjavio je Berizo.

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je puštanje nove piste jedno od najvećih ulaganja u aerodrom Nikola Tesla od njegove izgradnje.

- Jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili je koncesioni ugovor. Sada se ponosimo našim aerodromom - rekao je Vučić prilikom obilaska nove poletno-sletne piste.

Vučića je sa tehničkim specifikacijama piste upoznao generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo.

- Drugi smo po stopi porasta broja turista u Evropi. A to su jako važne stvari za naš budžet i našu zemlju - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će nakon remonta postojeće piste kapacitet aerodroma sa šest miliona putnika biti povećan na 14 miliona putnika. On je istakao i da je aviokompanija Er Srbija mudro poslovala i da je trenutno na njihovom računu 200 miliona evra i da je to veliki uspeh i najbolji rezultat do sada. Istakao je da su letovi Er Srbije do SAD veoma popularni i da iako let Beograd-Čikago u prve dve godine neće donositi profit, na duže staze će se isplatiti.

Vučić je istakao da se beogradski terminali razvijaju i da napreduju na najbrži i najmoderniji način, kao i da je aerodrom postao jedan od najlepših, ne samo na jugoistoku Evrope, već u celoj Evropi.

- Imaćemo sada i drugu pistu, a za manje od godinu i po dana koristićemo dve piste. Avioni mogu da sleću i uz gotovo najnižu vidljivost, dakle to je dodatna oprema koju su Francuzi ugradili. Kada se gotovo ništa ne vidi i tada će avioni moći da sleću na beogradski aerodrom - naglasio je Vučić i zahvalio francuskom koncesionaru "Vinci Airports". Rekao je da je to veoma važno, jer je svaki prvi utisak koji neko ima sa stranom zemljom je upravo aerodrom.

- Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište, koje na prirodan i jednostavan način povezuje ekonomske centre Balkana i jugoistočne Evrope - izjavio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Košar je podsetio da su mladi srpski oficiri 1908. godine vežbali da lete na francuskom avionu "Farman 4".

- Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, general Žofr je definisao osnove francusko-srpske saradnje šaljući u Srbiju eksperte i avione i organizujući obuku u francuskoj za srpske pilote i aviomehaničare - rekao je Košar.

Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jela

    7. jun 2023 | 12:57

    Imamo jedan od najlepših aerodroma u Evropi

  • Dusan

    7. jun 2023 | 13:25

    Srbija dosta ulaze u avio saobracaj.Bravo za nasu zemlju koja samo ide napred.

  • Marija

    7. jun 2023 | 12:39

    Naš aerodrom može da parira svetskom po svom izgledu i uslugama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>