• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je Zara skuplja svuda van evrozone, pa i na Balkanu? Razlike u ceni idu do 91%

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inače, grupacija Inditex ovih dana beleži rast prihoda

 • 3
zara

Foto: shutterstock.com

Španski modni lanac Inditex, vlasnike popularne marke Zara, izvestio je danas, 7. juna, o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromesečju tekuće godine, a kako navode - zahvaljujući višim cenama na tržištima van evrozone.

U periodu od februara do aprila 2023, neto dobit Inditex-a je porasla za 54 posto, na 1,2 milijarde evra.

Prihod je uvećan za 13 posto, na 7,6 milijardi evra, uprkos prodaji profitabilnog ruskog poslovanja i višim troškovima rada.

Kada se isključe promene valutnih kurseva, prihod je veći za 15 posto. U gotovo istom procentu porasla je i dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), na 2,2 milijarde evra.

Inditex sledi strategiju viših cena na tržištima izvan evrozone. U zemljama poput Sjedinjenih Država, Meksika i Saudijske Arabije, neka odeća je, naime, skuplja i do 91 posto nego na domaćem tržištu.

Potražnja u SAD bila je slabija zbog "pogoršanog makrookruženja", ističe se, ali je nadoknađena poboljšanom prodajom u južnoj Evropi, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama.

Bruto marža iznosila je u prvom poslovnom kvartalu rekordnih 60,5 posto, što pokazuje da je Inditex uspeo da prenese više cene na kupce i da uspešno primeni povećanje plata radnika u matičnoj Španiji, za 20%, u proseku.

Napominju i da im je prodaja kolekcije proleće-leto u maju, na početku drugog poslovnog tromesečja, skočila za 16 posto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kanada

  7. jun 2023 | 16:26

  Kod mene je jedna od najlošijih brendova i jako su nekvalitetne stvari. I velika je razlika u modelima i kvalitetu i materijalu koji koriste. Uvek bi kupio zaru kod nas.

  11
  0

  Podelite komentar

 • Ivana

  7. jun 2023 | 22:17

  Zasto bi Ametikanci kupovali tu drljavu robu ogranicenog dijapazona brojeva i modela kad imaju mnogo jeftinije i kvalitetnije marke?! Zara je totalno bofl, samo lepo spolja…

  8
  2

  Podelite komentar

 • Ch

  7. jun 2023 | 17:19

  Zato sto nam ja mali ministar

  7
  4

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>