• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njujork je pretekao Hongkong i postao najskuplji grad na svetu za iseljenike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, Hong Kong je zadržao svoju poziciju najskuplje lokacije u Azij

  • 0
Manhattan, Menhetn, Njujork, grad, panorama Menhetn / Foto: Pixabay

Hong Kong je završio svoju četvorogodišnju vladavinu i titulu najskupljeg grada na svetu za iseljenike prepustio Njujorku. 

Najnovije istraživanje ECA International "Cost of Living" rangira 207 gradova na osnovu potrošačke korpe koju čine najvažnija dobra i usluge neophodni za život.

Korpa na osnovu koje su gradovi rangirani uključuje hranu, komunalije, javni prevoz i osnovne potrebe kao što su potrepštine za domaćinstvo.

- Troškovi roba i usluga u Hong Kongu porasli su na višegodišnji maksimum, pokazujući da grad nije bio pošteđen talasa inflacije koji smo videli širom sveta u protekloj godini. Uprkos tome, Hong Kong je pao na našoj rang listi, jer je povećanje cena svakodnevnih dobara i usluga ublaženo padom troškova smeštaja u gradu - rekao je Li Kuane, regionalni direktor za Aziju u ECA International, piše CNBC.

Ipak, Hong Kong je zadržao svoju poziciju najskuplje lokacije u Aziji.

Hong Kong je povećao kamate na hipotekarne kredite kako bi održao korak sa američkim Federalnim rezervama, a cene nekretnina pale su na petogodišnji minimum u oktobru kako troškovi zaduživanja rastu. Druga najskuplja lokacija u Aziji je Singapur, koji se popeo za osam mesta u odnosu na prošlogodišnje rangiranje. Singapur je takođe peta najskuplja lokacija na svetu, pokazalo je istraživanje.

Nedavni izveštaj Azijsko-pacifičkog centra za stanovanje Instituta za urbano zemljište otkrio je da privatne kuće za iznajmljivanje u Singapuru imaju najvišu mesečnu kiriju u Aziji i Pacifiku od 2.600 dolara , što je "daleko više od drugih gradova".

Tokio, koji je bio u prvih pet na svetu u poslednjih pet godina, pao je za pet mesta na 10. mesto, saopštila je ECA.

- Pad Tokija na našoj rang listi čini ga relativno jeftinijom lokacijom u poređenju sa prethodnim godinama - objasnio je Kuane.

U SAD, svi gradovi su se popeli na rang listi zbog snage američkog dolara i "značajnog povećanja" troškova zakupa, navodi se u izveštaju. Prema istraživanju, Njujork se popeo za jedno mesto na prvo mesto, dok je San Francisko napredovao za četiri mesta. Ovo je 10 najskupljih gradova za žitvot ako ste stranci.

1. Njujork
2. Hong Kong
3. Ženeva
4. London
5. Singapur
6. Cirih
7. San Francisko
8. Tel Aviv
9. Seul
10. Tokio
(Telegraf Biznis)

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>