• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradska organizacija penzionera: "Podrška države nam mnogo znači, i to što se najave o povećanju sprovode"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među našim najstarijim građanima, trenutno vlada i veliko interesovanje za turističke vaučere

  • 1

Rodom iz Jagodine, ali sa dugogodišnjom adresom u prestonici Srbije, diplomirana pravnica Ružica Belanović nalazi se na čelu Gradske organizacije penzionera Beograda, inače najbrojnije organizacije penzionera u zemlji.

U pitanju je zajednica koja okuplja 132.000 učlanjenih penzionera, i koordiniše aktivnostima čak 400.000 njih. Zastupljeno je svih 17 beogradskih opština u okviru rada ove organizacije, te smo odlučili da pitamo Ružicu - povodom najavljenog povećanja penzija - šta nova ekonomska mera Srbije znači ovoj grupi građana i u kojoj meri.

- Mi penzioneri, mogu reći u celoj Srbiji, prezadovoljni smo dosadašnjim povećanjima, i ovim od 5,5% koje dolazi u oktobru, i onim kasnije u januaru, od 14,6 odsto, jer je to na ukupnom planu između 40 do 45 odsto povećanja penzija. Mi smo, znate, ogroman segment ovog društva, i bitno nam je što se vodi računa o našem položaju, i što se najave zaista realizuju - kaže nam Ružica, dodajući da se "bez obzira na krizu, primenjuje švajcarska formula".

- To je prvo bila samo ideja rukovodstva PUPS-a, da penzije prate plate, a sada tako i jeste. Nama je to najvažnije u ovoj fazi života, jer nemamo vremena da čekamo, bitno nam je da rokovi budu tačni. Možemo da planiramo, da rasteretimo svoju decu. Sve što nam treba, treba nam sada - kaže za Telegraf Biznis Ružica Belanović.

Na pitanje šta je, prema njenom iskustvu, budući da Udruženje broji toliko penzionera, njima sada prioritetno, Ružica kaže "da imaju novca za lekove i banjski oporavak".

- Ali, isto tako, penzionerima je mimo finansija usamljenost veliki problem. Mnogo im znače klubovi penzionera, putovanja (najčešće jednodnevni izleti), gde mogu da se opuste uz ručak, muziku, druženje. Dosta posećuju i banje.

Taj Ružičin odgovor nam je bio dobar šlagvort i da je upitamo koliko naši najstariji sugrađani koriste turističke vaučere?

- Veoma. Vlada veliko interesovanje za ove vaučere među penzionerima, a uglavnom posećuju Prolom Banju, Sokobanju i Vrnjačku Banju. Mi iz Udruženja im olakšavamo i pripremu oko putovanja, u smislu rezervacije smeštaja, a moram da napomenem da imamo i izuzetnu saradnju sa Gradom Beogradom i svim gradskim opstinama, pre svega vezano za prevoz, kulturne manifestacije, logistiku - dodaje naša sagovornica.

I za kraj, Ružica Belanović još jednom ponavlja: "Penzionerima je najvažnije povećanje penzija zbog nabavke onih lekova koji nisu na pozitivnim listama. Za sve drugo, takođe smo tu mi iz Udruženja da im pomognemo. Dajemo im razne vrste beskamatnih pozajmica, u saradnji sa PIO fondom, lokalnim samoupravama. Istakla bih i program besplatnih banja, kao i podelu paketa solidarnosti".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>