• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Strane banke počele da blokiraju plaćanje ruskih firmi: Na listi sankcija jedna vrsta proizvoda

Vreme čitanja: oko 1 min.

banke se na ovaj korak odlučuju zbog uvođenja desetog paketa sankcija SAD protiv Rusije

  • 0
ruska rublja Foto: Shutterstock

Banke u Kazahstanu, Jermeniji i Hongkongu u protekle dve nedelje sve čeće blokiraju plaćanja od ruskih pravnih lica za robu pod šifrom 8542 - procesore, mikrokola i druge elektronske komponente.

Kako navodi izvor lista Komersant, banke se na ovaj korak odlučuju zbog uvođenja desetog paketa sankcija SAD protiv Rusije. Ruske kompanije će zbog toga morati da uvoze komponente neophodne za proizvodnju računara, servera, sistema za skladištenje podataka i druge opreme pod "alternativnim" šiframa.

Komersantov sagovornik nije precizirao koji su kodovi u pitanju. Obično se plaćanje robe vrši pomoću komercijalnih akreditiva, koji označavaju svrhu plaćanja, objasnio je drugi sagovornik Komersanta, po zanimanju bankar.

- Novac se rezerviše na računu za isporuku određene robe i otpisuje se nakon isporuke. Ako je proizvod na listi sankcija, novac neće biti uknjižen -  dodao je on.

Partneri iz Hongkonga nam javljaju da je situacija sa plaćanjem teška zbog sankcija, rekao je predsednik Rusko-azijskog saveza industrijalaca i preduzetnika Vitalij Mankevič. Prema njegovim rečima, dobavljači počinju da koriste "druge metode plaćanja" za ovu ovrstu robe.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>