• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Taksa za boravak u ovoj zemlji naplaćuje se 200 dolara po danu: Sada su uveli olakšice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promene su stupile na snagu 1. juna i imaju za cilj da podstaknu turiste da ostanu duže

  • 1
Država Butan Foto: Pixabay

Naplata boravišne takse za turiste nije nam strana, ali će svako da se šokira kada čuje da Butan na ime slične takse svakome ko dođe u zemlju uzima 200 dolara po danu. Ipak, ova zemlja uvela je jednu novinu - putnici mogu izbeći plaćanje pojedinih dnevnih turističkih naknada Butana, sve dok u zemlji ostanu najmanje pet noći.

Ova taksa u Butanu se zove "naknada za održivi razvoj" i dospela na naslovne strane nakon što je skočila sa 65 na 200 dolara dnevno, kada je zemlja ponovo otvorila svoje granice u septembru prošle godine.

Po novim pravilima, putnici koji plate naknadu za prva četiri dana mogu ostati dodatna četiri dana bez plaćanja naknade. Slično tome, putnici koji plaćaju taksu prvih sedam dana mogu ostati dodatnih sedam dana bez plaćanja, dok su oni koji plaćaju 12 dana oslobođeni plaćanja 18 dana nakon toga.

To znači da će oni koji ostaju sedam dana da uštede 600 dolara, dok će oni koji u zemlji borave meec dana uštedeti 3.600 dolara.

Promene su stupile na snagu 1. juna i imaju za cilj da podstaknu turiste da ostanu duže. Odeljenje za imigraciju Butana je napravilo sajt na kom putnici mogu izračunati potencijalnu uštedu u okviru različitih programa podsticaja.

Putnici koji su već rezervisali putovanja u Butan mogu iskoristiti nove podsticaje tako što će ukinuti vize i ponovo podneti zahtev za novu, navodi se u saopštenju.

Novi podsticaji za naknade - koje su zvaničnici nazvali "promocijom" - trebalo bi da ostanu na snazi do kraja 2024. godine, nakon čega će se "standardna naplata ponovo primenjivati", kažu u ovoj zemlji.

Inače, u zemlji je najstrožije zabranjeno pušene cigareta i korišćenje plastičnih kesa, ukoliko ih imate sa sobom možete platiti ogromnu kaznu ili čak završiti u zatvoru, a kasnije biti deportovani. Ni ne pokušavajte da krenete u lov ili da prokrijumčarite jednu od mnogih retkih životinja jer se to najstrožije kontroliše.

Čitava priroda zemlje je potpuno netaknuta, a klima mnogo varira u zavisnosti od dela zemlje. Ako rešite da malo proputujete zemljom možete osetiti i toplo leto, paklene vrućine i jezive zime, sve u nekoliko dana, zavisi samo gde se uputite.

(Telegraf Biznis)

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>