• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komšije menjaju zakon za zapošljavanje u državnoj službi: Veštačka inteligencija će birati pitanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Druga novina vezana je za ocenjivanje zaposlenih

  • 2
Robot advokat veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Prema izmenama Zakona o državnim službenicima u Hrvatskoj, od kraja naredne godine svi oni koji budu želeli da se zaposle u državnoj službi testiraće se anonimno, pitanja će im generisati veštačka inteligencija, dok će se na konkurs prijavljivati onlajn javlja Jutarnji list.

Novi zakon uvodi centralizovani sistem po uzoru na institucije Evropske unije.

Kompjuter, umesto čoveka

Kako dalje piše hrvatski list, kandidati će se po prvi put susresti sa kompjuterom umesto čovekom na razgovoru za posao, gde će dobiti svoju šifru i u tom trenutku cela selekcija dobija dozu anonimnosti.

Iz Ministarstva uprave navode da novi zakon treba da pruži veću transparentnost samom postupku, smanji mogućnost potencijalnih zloupotreba i osigura da se procesi zapošljavanja u državnoj službi značajno skrate.

Ocenjivanje službenika

Druga novina vezana je za ocenjivanje zaposlenih. Tako će ubuduće službenici koji dobiju ocenu "zadovoljava" biti poslati na dodatno osposobljavanje, ili premešteni na drugo radno mesto sa istim nivoom obrazovanja, odnosno kako piše Jutarnji.hr mogu nazadovati i dobiti manju platu.

Ocena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, navodi se dalje, a zaposleni sa tri najviše ocene: izvrstan, naročito uspešan i uspešan, moći će da ostvare platu veću do 30 odsto tokom radnog veka.

Razgovor, posao, kolege, studenti, kancelarija Foto: Pixabay

Inostrani radnici

Novi Zakon o državnim službenicima po uzoru na druge članice Evropske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ili mimo Evropske unije, te zapošljavanje penzionera na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresovanosti za državnu službu i male plate koje se nude.

Poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma biće uslov, a strani državljani neće moći da se zapošljavaju na poslovima u organima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koje postoji uslov hrvatskog državljanstva, veća na opštim poslovima poput administrativnih, računovodstvenih i informatičkih.

Kada su u pitanju penzioneri, moguće ih je zaposliti na određeno i nepuno radno vreme, pod uslovom da lice nije starije od 67 godina. Državna služba za takvu osobu moći će da traje do 67. godine, piše Jutarnji list.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je PR a šta marketing u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    10. jun 2023 | 11:52

    Bilo bi posteno da ko ima kredit da ne dobije otkaz.Ja sam kupio stan preko Solis-a sutra kad bi ostao bez posla kako bi ga vracao?

  • Kluzo

    9. jun 2023 | 19:56

    ha hA HA

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>