• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva žena na čelu turske centralne banke: Da li zemlja pravi zaokret u monetarnoj politici?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njeno imenobanje je signal da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije

  • 0
Hafize Gaye Erkan

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku centralne banke Turske (TCMB).

Prema agenciji Rojters, imenovanje Erkanove, koja je po struci finansijski inženjer, signal je da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije, nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa.

Erkan je već peta osoba na čelu TCMB u poslednje četiri godine, a nije poznato da ima prethodno iskustvo sa monetarnom politikom. Dosadašnju karijeru je gradila pre svega u SAD.

Novi ministar finansija je priznati stručnjak Mehmet Šimšek, koji je pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore.

Erdogan je prethodnih godina insitirao na obaranju referentne kamatne stope, sa 19 odsto na 8,5 odsto u 2021. godini, što je dovelo do ogromnog rasta inflacije u zemlji, podseća britanska agencija.

Turska lira je na svom istorijskom minimumu, a američki dolar juče se prodavao za 23,5 lire. Nejasno je koliko će Erkan i Šimšek biti nezavisni od Erdoganovog uticaja, smatraju analitičari. Poslednji guverner TCMB koji je podigao referentne kamatne stope u Turskoj je otpušten nakon samo pet meseci.

(Telegraf Biznis)

Video: Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>