• 14
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko je 5 odsto pretočeno u dinare? Penzioneri će ovu sumu primati od januara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

PIO fond je finansijski spreman za vanredno usklađivanje, navodi direktor Relja Ognjenović

  • 14

Vanrednim povećanjem penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prosečna penzija će dostići skoro 40.000 dinara, a redovnim povećanjem od 1. januara za 14,6 odsto, premašiće 45.700 dinara, odnosno 390 evra, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

On je, kako je objavljeno na sajtu Fonda PIO, istakao da je izmenama Zakona o PIO omogućeno da u toku godine bude i više povećanja penzija i da se osim redovnog obezbeđuje i vanredno usklađivanje, čime se, kako je ocenio, vodi računa o standardu najstarijih.

Naveo je da je Fond PIO finansijski spreman za vanredno usklađivanje, što, prema njegovim rečima, potvrđuju rezultati ostvareni u prvih pet meseci.

- Naplaćeno je više prihoda od doprinosa za 14,4 milijarde dinara, odnosno za 5,25 odsto više nego što je predviđeno finansijskim planom - rekao je Ognjenović.

Dodao je da je u odnosu na isti period prošle godine ove godine naplaćeno 27,3 milijarde dinara ili 10,46 odsto više izvornih prihoda, odnosno prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Upozorenje na prevaru

PIO je objavio i da su se ponovo pojavile prevare penzionera i naveo da u Kragujevcu nepoznati ljudi pozivaju penzionere predstavljajući se kao službenici Fonda PIO i nude im besplatne usluge koje niko nije tražio.

Iz Fonda PIO ističu da oni ne komuniciraju sa građanima na ovaj način, da ne poklanjaju i ne prodaju ni usluge, niti proizvode.

Naglašavaju da ovakve aktivnosti mogu prouzrokovati troškove za penzionere i apeluju na njih da u kuće ne primaju ljude koji se predstavljaju kao radnici Fonda i da, ako im neko sa takvim obrazloženjem dođe na vrata, to odmah prijave nadležnima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    10. jun 2023 | 10:28

    5.5 % na moju penziju je 1000 din. A na penziju nekog ko prima 150.000 je 7.500. Zamazuju oci sirotinji .

  • Ogi

    10. jun 2023 | 10:25

    Penzioneri su definitivno prevareni obecanjem da ce biti od 12 do 15 posto povisica septembar okotobar a sad tek iduce godine . Zasto obecavaju kada ne ispunjavaju . VISE IM NEVERUJEM NISTA...

  • Pera

    10. jun 2023 | 12:23

    Sta ce mo sa Krompirom,Lukom,Sargarepom sve poskupelo po 300 % meso bar 70%.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>