• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izračunali su iznos penzije nakon samo 5 godina rada u Nemačkoj: Da li biste se, potom, vratili kući?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko je pet godina uplaćivao u penzijski fond, kasnije će dobiti zakonsku penziju. Ali, koliko će ona iznositi nakon tako malo godina rada?

  • 6
Berlin, protest Foto: Ralph Pache/PRESSCOV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ne dobijaju svi koji rade u Nemačkoj zakonski propisanu penziju, već samo oni koji su ispunili tzv. period čekanja ili minimalni staž osiguranja.

Oni će dobijati mesečne transfere nemačkog penzijskog osiguranja u starosti.

Ipak, za klasičnu starosnu penziju, morate imati najmanje pet uplaćenih godina. Magazin Fenix je izračunao šta za visinu vaše penzije znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se, kažu, ne može reći uopšteno, jer - to kolika će vam biti penzija, umnogome zavisi od toga koliko zarađujete. Inače, ne postoji zakonski minimalna penzija.

Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko penzijsko osiguranje, a oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzijskih bodova (bodova zarade).

Kako izračunati iznos penzije?

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosečno zarađuje nemački radnik, biće vam priznat tačno jedan penzijski bod. Prosečna godišnja bruto plata u 2023. provizorno iznosi 43.142 evra na zapadu zemlje, i 41.967 evra na istoku.

Za svaki penzijski bod, imate pravo na tzv. vrednost penzije, a ona trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku Nemačke (od juna 2023. godine).

Nemačka zastava, penzioneri Foto: Shutterstock

Dakle, vaš mesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sledećoj formuli:

Mesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrednost penzije x faktor vrste penzije.

I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrednost 1, ako ne idete u prevremenu penziju, a uobičajena je starosna penzija.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosečan prihod na zapadu Nemačke i da ste bili zaposleni u sistemu isplate penzije. Onda ste svojim doprinosima prikupili tačno 5 penzijskih bodova. Trenutna vrednost penzije rezultirala bi mesečnom penzijom od 180,10 evra (5 x 1 x 36,02 x 1).

Pomoću kalkulatora nemačkog penzijskog osiguranja, možete odrediti kada možete otići u penziju i koliko će ona iznositi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemušti

    11. jun 2023 | 15:36

    A kod nas i kad zavrsis radni vek,tek nakon godinu dve u penziji dobijes konacno resenje 😁

  • Ogi

    11. jun 2023 | 19:14

    Isplati se izdrzati i raditi bilo koji posao u inostranstvu , jer ovde izrabljen 35 god. Vise nisi ni za sta a penzija 20000.din. Svakome bih rekla da ode i radi bilo koji posao a ne da u penziju ode u Srbiji kao najveci bednik.

  • Перагеније

    11. jun 2023 | 15:58

    Није то цена за прања и чишћења по Немецкој...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>