• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetsku ekonomiju očekuje važna nedelja: Čekamo ključne podatke iz SAD, EU, Kine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija će objaviti podatke o rastu BDP-a i stopi nezaposlenosti, a Kina će saopštiti podatke od industrijskoj proizvodnji, prometu u maloprodaji, investicijama...

  • 0
fed Foto: Shutterstock

Svetsku ekonomiju očekuje važna nedelja, pošto će velike svetske privrede objaviti ključne podatke o kamatnim stopama, kao i o nezaposlenosti, inflaciji i industrijskoj proizvodnji.

Američka centralna banka, FED, trebalo bi da 14. juna objavi podatake o referentnoj kamatnoj stopi, a Vašington će istovremeno saopštiti stopu inflacije za maj, kao i podatke o prometu u maloprodaji i raspoloženju potrošača.

U Evropi će Evropska centralna banka (ECB) doneti odluku o referentnoj kamatnoj stopi, a tržišta očekuju rast za 25 baznih poena. Očekuju se i konačni podaci o majskoj inflaciji u EU i evrozoni, kao i ZEW indikator ekonomskog raspoloženja, a jasniju sliku o stanju evropske ekonomije će dati završni podaci o mesečnoj inflaciji u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i drugim zemljama EU.

Velika Britanija će objaviti podatke o rastu svog BDP-a i stopi nezaposlenosti, a Kina će svetu saopštiti podatke od industrijskoj proizvodnji, prometu u maloprodaji, investicijama, kao i o stanju na tržištu rada za maj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>