• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić i Forto o budućim planovima: "Vreme je da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tema današnjeg sastanka ministara bila je jačanje saobraćajnih, pre svega drumskih i železničkih veza

  • 1
moravski koridor, autoput Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, rekao je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Edinom Fortom, da je vreme da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem, kao i da je BiH jedan od najvažnijih suseda Srbije.

Vesić je istakao da je delagacija ministarstva došla u Sarajevo kako bi razgovarali o konkretnim projektima.

- Naš cilj je da se region poveže, a BiH je jedan od naših najvažnijih suseda. Mi u Srbiji gradimo čitavu mrežu auto-puteva. U ovom trenutku gradimo više od 400 kilometara brzih saobraćajnica. Naš cilj je da se povežemo sa svim našim susedima - rekao je Vesić i dodao da će Srbija u narednih nekoliko godina biti povezana sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice sa BiH.

Kazao je i da će Srbija do kraja godine završiti naš deo od Sremske Rače do Kuzmina, deonicu dugu 19 kilometara.

- U Rači će biti napravljen integrisan granični prelaz BiH i Srbije, koji će biti pupušten u rad 2025. godine. Prijatelje iz BiH čeka da završe svoj deo puta - objasnio je Vesić, te dodao da nas čeka i izgradnja auto-puta Požega-Kotroman, gde imamo više od 85 odsto projekta zavšeno.

Ministar Forto je istakao da je njegova prva aktivnost nakon preuzimanja ministarstva bila "odlazak kod prijatelja u okruženju i da su započete velike stvari za građane".

On je rekao da je potrebno da se svi koncentrišu na regionalno povezivanje.

- Saobraćajna infrastruktura je sredstvo približavanja EU. Mi ćemo zajedno sa Srbijom aplicirati za sredstva kod EU za prugu od Banjaluke preko Doboja do Srbije - naveo je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>