• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majska inflacija u Srbiji 0,9 odsto, međugodišnja 14,8%: Najviše poksupela goriva i stanovanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabeležena su povećanja cena stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva

  • 0
Poskupljenje, inflacija Foto: Pixabay, Shutterstock

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju su, u odnosu na april, u proseku povećane za 0,9 odsto, dok su potrošačke cene u maju u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 14,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u maju su u poređenju sa decembrom 2022. godine povećane za 5,3 procenta,  a posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u maju su u odnosu na april zabeležena povećanja cena stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva 2,6 odsto, odeće i obuće 1,7 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 1,4 odsto, usluga restorana i hotela 1,3 odsto.

Povećanja su zabeležena i u oblasti zdravlja 0,7 odsto, zatim alkoholnih pića i duvana 0,4 odsto i rekreacije i kulture 0,3 odsto. Pad cena je zabeležen u transportu i iznosio je 1,7 odsto i u sektoru komunikacija 0,1 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>