• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nagrađeno 100 najuspešnijih poslovnih žena iz ruralnih područja: Slede i besplatne reklame

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koknurs je trajao od 8. marta do 8. aprila, a ovogodišnji cilj je bila promocija ženskog preduzetništva u ruralnim područjima

  • 0

Najuspešnije poslovne žene iz ruralnih područja, njih 100, dobitnice su ovogodišnjeg konkursa Pošta Srbije, kojim ovo javno preduzeće podržava žensko preduzetništvo i daje svoj doprinos unapređenju položaja žena na tržištu rada.

Sličan konkurs Pošta Srbije održala je prošle godine, a u planu je da im žensko preduzetništvo bude u fokusu i naredne. Pobednice konkursa svečano su predstavljene u Privrednoj komori Srbije.

Koknurs je trajao od 8. marta do 8. aprila, a ovogodišnji cilj je bila promocija ženskog preduzetništva u ruralnim područjima, što se ispostavilo kao dobra ideja, jer se na konkurs javilo više stotina žena. Pobednice konkursa se bave različitim delatnostima, od poljoprivrede, kozmetike, nekretnina, preko proizvodnje tekstila i oboću, ali i obrazovanja, programiranja, trgovine, turizma i starih zanata.

Pobednicama se obratila ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić koja je rekla da je biti žena samo po sebi već uspeh, velika privilegija, ali i velika obaveza i odgovornost.

- Većina nas najviše uživa u ulozi majke, žene, tetke, ćerke, ali biti poslovna žena je još jedan vetar u leđa koji nam pokazuje koliko znamo, možemo i umemo. Upravo smo mi te koje guramo naše porodice unapred, a samim tim i našu zemlju guramo unapred - kaže ona.

Biti žena preduzetnica nije lako, napominje ona.

- Nije lako uskladiti sve obaveze koje imamo. Među ovih 100 žena ima žena iz čitave Srbije. Naša zemlja je učinila mnogo na zakonodavnom okviru na polju rodne ravnopravnosti, ali u praksi malo kaskamo - kaže ona.

Tatjana Prijić, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti istakla je da se žene na tržištu rada manje bave sopstvenim biznisom.

- Posebno su velike razlike kada govorimo o ženama u ruralnim sredinama, koje često nisu vlasnice zemlje koju obrađuju, koje se te zemlje odriču u korist muških članova. Svaka odgovorna privreda podstiče uspešne žene - rekla je ona.

Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije i članica Komisije za izbor pobednica istakla je da je ženama koje žive u ruralnim područjima najpotrebnija naša podrška.

- PKS pruža konkretnu podršku, kako finansijsku, tako i nefinansijsku. PKS je prepoznala žensko preduzetništvo kao snažan resurs samozapošljavanja - rekla je ona.

Prisutnima se obratio i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

- Bilo je čast sprovesti jedan ovakav konkurs. Ova ideja je nastala još dok sam bio ministar, a sada sam prepoznao trenutak da je sprovedemo u delo. Vlada Srbije donela je niz mera kako bi podržala žensko preduzetništvo i kako bi dala impuls ženama da ostvare svoje potencijale - rekao je on.

Pošta Srbije prepoznala je da u tome može da im pomogne.

- Pobednice će moći da se reklamiraju besplatno u više od 1.500 pošta širom Srbije, napravićemo brošuru o njihovim biznisima, a one koje žele, moći će da sklope ugovor sa poštom da naše usluge za njih budu povoljnije - kaže Đorđević.

On ističe da sve to ne bi bilo moguće bez podrške Vlade Srbije i Privredne komore srbije.

- Verujem da će drugi da nas slede - zaključio je on i čestitao preduzetnicama už želju da ovo bude početak jednog većeg uspeha, jer kao što i slogan konkursa kaže “najbolje tek dolazi”.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>