• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I zvanično završena akvizicija: Poslednji put trgovalo se akcijama Kredi Svisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi finansijski velikan ima bilans stanja od 1,6 biliona dolara

  • 0
kredi svis Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Multinacionalna investiciona banka, UBS, objavila je u ponedeljak 12. juna da je završila kupovinu problematičnog rivala Kredi Svis.

U saopštenju UBS-a je spajanje opisano kao "važna prekretnica", čime se potvrđuje da je Kredi Svis Grupa AG spojena sa UBS Grupom AG, i da će kombinovani entitet funkcionisati kao konsolidovana bankarska grupa

Novi finansijski velikan ima bilans stanja od 1,6 biliona dolara, što je otprilike duplo više od godišnje proizvodnje Švajcarske (oko 807 milijardi dolara 2022.).

Juče je, naime, obeležen poslednji dan trgovanja akcijama Kredi Svis Grupe na Švajcarskoj berzi, a američkim depozitnim akcijama banke (ADS) više se neće trgovati na Njujorškoj berzi, navodi se u saopštenju.

Akcionari Kredi Svisa će dobiti jednu akciju UBS-a za svakih 22,48 akcija Kredi Svisa. Deonice propale banke trgovale su se po ceni od oko 0,9 dolara, u ponedeljak ujutro.

Podsećamo, švajcarska bankarska kompanija UBS pristala je da kupi Kredi Svis u martu ove godine, za 3,25 milijardi dolara, u dogovoru koji je - uz vladino posredovanje - imao za cilj da ojača poverenje javnosti u zapadni finansijski sistem i spreči globalnu krizu nakon kolapsa dve regionalne banke u SAD.

Kredit Svis, druga po veličini banka u Švajcarskoj, poslednjih godina se suočila sa nizom skandala, pravnih problema i odliva klijenata. Njen najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, objavila je u martu da neće moći da pruži finansijsku pomoć zbog regulatornih i zakonskih ograničenja.

U 2022. Kredi Svis je prijavio neto gubitak od 7,3 milijarde franaka (skoro 8 milijardi dolara). Ova akvizicija završava 167-godišnju istoriju Kredi Svisa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>