• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bojkotuju Oreo zbog prisustva u Rusiji: Označeni su kao "neprijatelj Ukrajine"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mondelez je među najvećim stranim korporacijama koje još uvek posluju u Rusiji

  • 0
oreo Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih svetskih proizvođača grickalica, Mondelez International, suočava se sa proširenim korporativnim bojkotom u nordijskom regionu, pošto je američka kompanija odbila da se pridruži masovnom egzodusu međunarodnih preduzeća iz Rusije, preneo je Rojters u ponedeljak.

Avio-kompanije koje čine SAS (Scandinavian Airlines, prevoznike iz Danske, Norveške i Švedske), kao i Norwegian Air, železnička grupa SJ, hotelski lanac Strawberry, trgovac Elkjop, brodska kompanija Fjord Line i Norveški fudbalski savez - navodno su se pridružili pomenutoj kampanji, najavljujući da će prestati da prodaju proizvode Mondelez-a.

Multinacionalka iz SAD, koja poseduje brendove Oreo, Toblerone, Barni i druge, inače je veoma zastupljena u Norveškoj i Švedskoj, preko lokalnih proizvođača čokolade Freia i Marabou.

Ipak, nordijske kompanije kažu da je aktuelna odluka o prestanku prodaje Mondelez proizvoda zasnovana na najavi ukrajinske Nacionalne agencije za prevenciju korupcije (NCPA) - da Mondelez i druge proizvođače stavi na crnu listu.

Ta organizacija je u maju označila Mondelez kao neprijatelja Ukrajine, nazvavši kompaniju "međunarodnim sponzorom rata", zbog njene odluke da ostane u Rusiji.

Rojters je izvestio da je drugi najveći trgovac hranom u Norveškoj, Coop Norge, najavio da će zatražiti savet od norveške vlade pre nego što donese bilo kakvu odluku. U međuvremenu, Mondelez ima u planu da se sastane sa relevantnim vladinim ministarstvima kako bi objasnio svoj stav, navodi se u saopštenju kompanije, u koji je britanska agencija imala uvid.

Proizvođač popularnih grickalica je dodao da "nikada nije prodavao proizvode ruske proizvodnje u Norveškoj".

Takođe, naglašavaju da zvanična politika treba da se zasniva na formalnim sankcijama koje su Rusiji uvele zapadne nacije i njihovi saveznici, a da sve smernice treba da budu zasnovane na objektivnim kriterijumima koji ravnopravno tretiraju kompanije.

"Mondelez International poštuje sve političke odluke i sankcije i nastaviće da razmatra neophodna prilagođavanja poslovanja, kako bi obezbedio punu usklađenost", saopštila je kompanija, dodajući da je zadržala "ograničenu" aktivnost u Rusiji, uz zaustavljanje investicija i reklamiranja.

Sa sedištem u Čikagu, Mondelez je među najvećim stranim korporacijama koje još uvek posluju u Rusiji. Američka kompanija je lider na ruskom tržištu čokolade, slatkiša i keksa, i na drugom mestu u kategorijama žvakaćih guma i lizalica. Samo tokom 2022, ruska filijala ove firme "ulila" je više od 61 milion dolara poreza u ruski budžet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>