• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mesto gde nema loših ocena i grešaka": U Prvoj beogradskoj gimnaziji otvoren prostor za buduće mlade naučnike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj je da do kraja godine, broj škola koje učestvuju u programu, poraste na 15

  • 0
mejkers lab, prva beogradska gimnazija Foto: M.Petrović

"Mnogo nam znači otvaranje ovakvog prostora s obzirom da imamo puno zainteresovanih đaka i omogućiće da se broj učenika koji se aktivno bave vannastavnim aktivnostima poveća, što je vrlo važno za mlade danas", istakao je direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić, na otvaranju sedmog po redu Mejkers laba, inače prvog u Beogradu.

Prošle nedelje tzv. "učionica budućnosti" otvorena je u Knjaževcu, a prethodno u Ruskom Krsturu, Čačku, Leskovcu, Zaječaru i Vršcu.

- Drago mi je što ne krećemo iz Beograda, ovo je sedmi ovakav centar i u planu je da do kraja godine otvorimo još centara, kako bismo ovu godinu zaokružili sa 15 novih centara. Ministarstvo će u potpunosti nastaviti da podržava ovakve inicijative i trudiće se da što više približi nauku najmlađima - istakao je Vukašin Grozdić, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ispred Centra za promociju nauke prisutnima se obratila Marjana Brkić koja je naglasila značaj ovakvog prostora za mlade.

- Mejkers lab otelotvoruje posvećenost Grupe za obrazovanje da neguje kod srednjoškolaca inovativnost, kreativnost i maštu, ali sa druge strane i ljubav prema nauci i preduzetnički duh. Ovo je prostor za srednjoškolce, njihovo mesto gde nema loših ocena i grešaka jer svaka greška je prostor za rast i prostor u kojem sve njihove ideje mogu da postanu realnost - naglasila je v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin podsetio je da je njihova početna filozofija bila da se rad i zadovoljstvo vrati u škole.

- Jedan od ključnih prioriteta za koji mi verujemo da je jako važan za razvoj budućih generacija. Ono što će se desiti u Mejkers labu jeste da interesovanje mladih za tehniku i nauku pokušamo dodatno da oplemenimo i da od toga napravimo poslovne ideje koje će kasnije odjeknuti u svetu.

Cilj je da do kraja godine, broj škola koje učestvuju u programu, poraste na 15.

- Mi moramo da budemo tu za đake i da vidimo koju ulogu možemo preuzeti kako bismo poboljšalji funkcionisanje obrazovanja u Srbiji i da bi budućnost za našu decu bila svetlija - naglasio je direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin.

U okviru prvog beogradskog Mejkers laba, đaci su dobili dve radionice, jednu za obradu materijala i drugu za digitalnu fabrikaciju. Pored njih biće uređen i prostor za druženje.

Lep prostor usklađen je i sa novom opremom, odnosno 3D i laserskim štampačem, kao i mnoštvom alata koji će služiti srednjoškolcima u razvoju njihovih ideja.

- Učenici imaju prostor gde mogu praktično da rade i budu opušteniji. Oduševljeni su i jedva čekaju da počne sa radom 1. septembra - naglasila je profesorka informatike i koordinator Mejkers laba Nataša Majstorović.

Okupljeni su imali prilike da vide i šta to mladi prave u Mejkers labovima, pa su tako učenici informatičkog smera Prve beogradske gimnazije izrađivali 3D model zeca i broda, dok su srednjoškolci iz radionice za obradu materijala pokazali projekat sa ultrazvučnim senzorima.

- Spremili smo više projekata, jedan od njih je projekat sa ultrazvučnim senzorima. Imamo jedan senzor koji meri razdaljinu ruke i u odnosu na njega ispušta različite note, kao muzički instrument. Drugi projekat ima dva senzora koji mere razdaljinu ruke i koristie se kao kontrola ping-ponga na računaru - istako je učenik drugog razreda Marko Petrović za Telegraf Biznis.

Pored toga što su dobili svoj prostor, mladi kao prednost ističu i novu opremu, dobru organizaciju i finansijski faktor u radu na novim projektima.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>