• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ja sam više politički nastrojen": Prvi intervju Sorosevog sina posle preuzimanja očeve imperije

Vreme čitanja: oko 2 min.

On navodno planira da nastavi stopama svog oca u podršci levičarskim političarima

  • 6
Alexander Soroš, Džordž Foto-kolaž: Dave Kotinsky/Getty images/Profimedia, Tanjug/AP

Sin Džordža Sorosa (37) dao je prvi intervju otkako je preuzeo očevo carstvo vredno 25 milijardi dolara. Levičarski milijarder, investitor i filantrop Džordž Soroš (92) predao je uzde svoje imperije vredne 25 milijardi dolara svom mlađem sinu, 37-godišnjem Aleksandru "Aleksu" Sorosu.

- Ja sam više politički nastrojen - rekao je Aleks Soros za Volstrit Žurnal u prvom intervjuu od njegovog izbora, ukazujući na njegovu nameru da proširi liberalne ciljeve svog oca.

On navodno planira da nastavi stopama svog oca u podršci levičarskim političarima.

- Koliko god bih voleo da izvučem novac iz politike, dokle god to radi druga strana, moraćemo i mi - rekao je Aleks Soros, sugerišući značajnu finansijsku ulogu Soroseve fondacije i izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću.

Žurnal je izvestio da je Aleks Soros u decembru izabran za predsednika Soroseve neprofitne Fondacije za otvoreno društvo, poznate kao OSF, i da sada upravlja političkim aktivnostima kao predsednik Sorosevog super PAC-a, koji je podržavao kampanje levičarskih okružnih tužilaca i sprovođenje zakona u uglavnom demokratskim gradova SAD, uključujući i okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega, koji sada goni Trampa.

Alexander Soros Foto: Dave Kotinsky / Getty images / Profimedia

Aleks Soros se nedavno sastao sa zvaničnicima Bajdenove administracije, liderom većine u Senatu Čakom Šumerom i šefovima država, uključujući brazilskog predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu i kanadskog premijera Džastina Trudoa. Džordž Soroš je rekao da ranije nije želeo da neko od njegove dece preuzme fondaciju kao "stvar principa" jer veruje da njome treba da "upravlja neko ko mu najviše odgovara".

- Zaslužio je to - rekao je Džordž Soros za svog sina Aleksa.

Pre svađe, ranije se verovalo da će Aleksov stariji polubrat, Džonatan Soros (52), advokat sa finansijskim iskustvom, biti naslednik oca. Za razliku od nekih iz levice, Aleks Soros je rekao da veruje da je sloboda govora postala previše ograničena na nekim univerzitetskim kampusima.

OSF usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje organizacijama koje podržavaju ljudska prava širom sveta, pomažući izgradnju demokratije i nekih univerziteta i obrazovnih institucija. Aleks Soros je jedini član porodice u investicionom komitetu koji nadgleda upravljanje Soros fondom.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>