• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Srbija deo "putujućeg sladoleda": Proizvodnja ove poslastice od velike ekonomske važnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

PKS je nacionalni partner projekta koji obuhvata još 11 zemalja

  • 0
sladoled Foto: Shutterstock

"Srbija je jedina zemlja partner, van EU, uključena u realizaciju projekta "Evropski put sladoleda" (GELATOn the ROAD), koji se finansira iz programa EU Kreativna Evropa", saopštila je danas Privredna komora Srbije.

PKS je nacionalni partner ovog projekta koji obuhvata još 11 zemalja - Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku, sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i podizanja svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

"Evropski đelato (gelato) put" obuhvatiće lokacije povezane sa proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU i biće prepoznatljiv zahvaljujući namenskim mapama i planiranim rutama, korporativnom imidžu i identitetu.

Kroz mnogobrojne, konkretne akcije, ovaj projekat uključuje zainteresovane strane u proizvodnom lancu - kompanije za proizvodnju materijala i mašina, inovatore u proizvodnji sladoleda, odrasle i mlade potrošače.

Kako je navedeno, ovaj projekat predstavlja korak ka podizanju svesti o kulturološkom značaju sladoleda i negovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate istorije i trajnog nasleđa zasnivajući se na kriterijumima ekološke održivosti, kvalitetu proizvoda i sirovina i inovacijama u okviru sistema lanca snabdevanja zanatskim sladoledom.

Projekat je počeo 1. aprila i traje do 31. marta 2026. godine, a okuplja i 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora, razvojnih agencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>