• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržišta ostala nema na nivo inflacije u SAD: Šta nam to govori?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pad cena energije od 3,6% pomogao je da rast Indeks potrošačkih cena ostane pod kontrolom u maju

  • 0
amerika, inflacija Foto: Shutterstock

Stopa inflacije u SAD u maju se ohladila, i spala na najniži godišnji nivo u poslednje dve godine, izvestilo je u danas Ministarstvo rada.

Indeks potrošačkih cena (CPI), koji meri promene u velikom broju roba i usluga, porastao je samo 0,1 odsto za mesec maj, pa je godišnji nivo smanjen na 4 odsto. Taj 12-mesečni porast bio je najmanji od marta 2021, kada je inflacija tek počela da raste, da bi naposletku dostigla rekord, kakav nije zabeležen 41 godinu.

Isključujući nestabilne cene hrane i energije, slika nije bila tako optimistična.

Takozvana bazna inflacija je porasla za 0,4% na mesečnom nivou i još uvek je viša za 5,3% u odnosu na lane, što ukazuje na to da, iako su pritisci na cene donekle popustili, potrošači su i dalje "stisnuti".

Svi ovi brojevi su, inače, bili u skladu sa konsenzusom Dau Džons procene. Pad cena energije od 3,6% pomogao je da rast CPI ostane pod kontrolom u maju. Cene hrane su porasle samo 0,2 odsto.

Troškovi vezani za stanovanje čine otprilike jednu trećinu pondera indeksa.

Tržišta su, međutim, pokazala slabu reakciju na objavu SAD o majskoj inflaciji, uprkos očekivanoj važnosti odluke koju će Federalne rezerve doneti na ovonedeljnom sastanku u vezi sa kamatnim stopama.

Fjučersi na berzi su bili blago pozitivni, iako su prinosi na trezorske obveznice naglo pali. Cene su se značajno promenile na tržištu federalnih fondova, pri čemu trgovci sada određuju cene sa skoro 100% šanse da Fed neće podići referentne stope, kada se sastanak sutra, 14. juna, završi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>