• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je poznati milijarder uvećao životnu ušteđevinu svog komšije sa 67.000 na 25 miliona dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihova saradnja iz godine u godinu je napredovala, a tokom naredne tri decenije Bafetov posao se eksponencijalno proširio

  • 1
Voren Bafet

Foto: AP Photo/Rebecca S. Gratz

Godine 1965, sredovečni par iz Omahe u Nebraski suočio se sa uobičajenom nevoljom - kako pametno isplanirati odlazak u penziju. Doroti i Majer Kripke su marljivo štedeli i dobili skromno nasledstvo, pa im je ušteđevina iznosila približno 67.000 dolara.

Posle meseci razmišljanja i stresa, Doroti je svom mužu pružila jednostavno rešenje: "Majer, uloži novac sa svojim prijateljem Vorenom".

Ovaj poznanik nije bio niko drugi do 35-godišnji Voren Bafet. Bio je komšija koji je već stekao pozitivnu reputaciju na lokalnom nivou kao vešt menadžer novca.

Doroti i Majer Kripke nosu znali da su naleteli na čoveka koji će kasnije biti slavljen kao jedan od najvećih finansijskih investitora u istoriji. Kripkeovi su se upoznali sa njim kroz neobavezne bridž igre i praznična druženja.

Majer je u početku imao rezervu u pogledu poveravanja svoje životne ušteđevine mladom menadžeru novca u usponu. Plašio se da bi to moglo opteretiti njihovo prijateljstvo i dovodio je u pitanje mudrost mešanja posla i ličnih odnosa. Bafetova minimalna investicija u to vreme bila je 150.000 dolara, zbog čega je naizgled bilo nepraktično pristupiti mu sa manje od polovine toga.

Dorotina odlučnost je prevladala, i uprkos Majerovom trogodišnjem otporu, on je na kraju došao do Bafeta. Bafet je pristao da upravlja njihovim sredstvima bez oklevanja, naglašavajući svoju želju da održi njihovo prijateljstvo čak i kada su u pitanju potencijalni gubici.

- Sviđao mi se Majer i želeo sam da budemo prijatelji ako krene loše - rekao je Bafet.

Njihova saradnja je napredovala, a tokom naredne tri decenije Bafetov posao se eksponencijalno proširio. Paralelno sa tim, početna investicija porodice Kripke od 67.000 dolara brzo se umnožavala.

- Ušli smo sa skromnom sumom novca. Onda je to eksplodiralo kao pečurke atomske bombe - rekao je Majer o njihovom finansijskom putu.

Njihovo bogatstvo je raslo, a Kripkeovi su od milionera prešli u multimilionere. Do sredine 1990-ih, njihovih 67.000 dolara je naglo poraslo na preko 25 miliona dolara.

Tokom tog perioda, cena akcija kompanije Berkshire Hathavay fluktuirala je između 20.000 i 40.000 dolara. Pod pretpostavkom da su posedovali približno 833 deonice po procenjenoj ceni od 30.000 dolara po akciji, njihova neto vrednost je sredinom 1990-ih dostigla 25 miliona dolara. Da su zadržali ove akcije do Dorotine smrti u septembru 2000. godine, njihova vrednost bi se udvostručila na 50 miliona dolara. Do trenutka kada je Majer umro, u maju 2014, sa Berkširovom berzanskom trgovinom od 215.000 dolara po akciji, njihove 833 akcije bi vredele 180 miliona dolara.

Danas, neko ko poseduje 833 akcije Berkshire Hathavai-a imao bi bogatstvo od približno 394.222.356 dolara, skoro 400 miliona dolara, sve za ulaganje od 67.000 dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>