• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nudisti ogorčeni, plaže Ada Bojane prvi put idu u zakup: Poznata i minimalna cena najma

Vreme čitanja: oko 2 min.

U sklopu kupališta planiran je i bar površine 18 kvadrata, kao i terasa od 50 kvadrata

  • 0
Ada Bojana Foto: Katarina Samardžić, Telegraf.rs

Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je konkurs za plaže na Adi Bojani. To je prvi put da se te plaže iznajmljuju, a indikativno je da se iznajmljuju i obučenim plivačima, iako se radi o nudističkom naselju.

Grupa građana koja je pokrenula peticiju za proglašenje Ade Bojane nacionalnim ekološko-naturističkim parkom smatra da se koncept naturizma i dalje urušava u ovom delu primorja.

U tenderu se navodi da se iznajmljuje dio morskog dobra na lokaciji Ada Bojana zapadno od kupališta 12A u dužini 103 metara, površine 1602 m² obuhvatajući djelove kat. parcela br. 1258, 1260, 1264 i 1267 KO Gornji Štoj, sa pripadajućim akva prostorom, lokacija označena kao 12B u Atlasu crnogorskih plaža i kupališta u opštini Ulcinj.

U sklopu kupališta planiran je bar površine 18 kvadrata i terasa od 50 kvadrata, kao i konzervator za sladoled, a minimalna cena najma u sezoni je 5.728,24 evra plus PDV, piše Poslovni dnevnik.

- Lokaciji se pristupa postojećim stazama i pristupnim ulicama, sa izuzetkom ako se pristupna staza nalazi na privatnoj parceli, kada odabrani ponuđač mora da dobije saglasnost vlasnika za korišćenje iste. Ukoliko se tokom trajanja ugovora prostor privede trajnoj nameni, što uključuje izgradnju hotela visoke kategorije u neposrednoj blizini, odnosno ukoliko se sprovedu planska dokumenta koja isključuju korišćenje morskog dobra u skladu sa ovim ugovorom, ugovor se neće obnavljati i zakupnik nema pravo da traži povraćaj do tada uloženih sredstava - stoji u tekstu konkursa.

Prema konkursu, zakupnina se plaća u celosti prilikom sklapanja ugovora ili u najviše tri rate, od kojih prva rata dospeva u trenutku sklapanja ugovora. Ugovori se zaključuju za ovu godinu, do kraja godine bez mogućnosti daljeg produženja.

Kako dalje stoji, ponuđač može biti domaće ili strano fizičko lice, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik pojedinačno ili kao grupa ponuđača u zajedničkoj ponudi, konzorcijum koji ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

Javno otvaranje kojem mogu prisustvovati ponuđači, pojedinačno za svaku lokaciju održaće se dana 20. juna počev od 13 časova u sali na prvom spratu poslovne zgrade JP Morsko dobro u Budvi.

Bobo Stanišić iz grupe građana, pokretača peticije da Ada Bojana postane nacionalni ekološko-naturistički park, kaže da se nastavlja urušavanje koncepta naturizma na Adi Bojani.

- Ovaj put najbrutalnije, jer se u igru uključuje privatni faktor koji prema naturizmu nama nikakvih obaveza. Zajedno sa pokušajem zakupa dela hotela poslata je jasna poruka da je neko sa visoke državne pozicije potpuno netransparentno presudio naturizmu: proces sutomorizacije Ade Bojane je u toku - tvrdi Stanišić.

Među komentarima nudista koji se mogu pročitati na Facebook grupi Ade Bojana, glavni problem koji navode je da ta uređena plaža legalizuje ulazak svima i praktično legalizuje voajerizam.

(Telegraf Biznis)

Video: April u Tivtu: Kako je gradić na padinama Vrmca postao sinonim za luksuz?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>