• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve oči uprte u FED: Danas je dan D, hoće li zadržati stabilne kamatne stope?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uslovi kreditiranja su pooštreni nakon kolapsa tri regionalne banke

  • 0
Amerika, Američka USA zastava Foto: Shutterstock

Na ključnom sastanku koji bi mogao da promeni pravac američke ekonomije, a koji se odvija danas, očekuje se da će Federalne rezerve (FED) objaviti da će zadržati stabilne kamatne stope, nakon što su ih povećavale 10 puta uzastopno u proteklom periodu, kako bi smanjile istorijski visoku inflaciju.

Međutim, to ne znači da je FED u potpunosti "promenio pravac", jer su zvaničnici ovaj potez okarakterisali kao „preskakanje“, a ne „pauzu“.

To bi privredi moglo dati malo više vremena za agresivnu kampanju podizanja kamatnih stopa od strane Centralne banke Amerike. Naime, ostaje da se vidi da li više stope zaista smanjuju inflaciju kako se očekivalo ili, ipak, ne.

Istraživanja pokazuju da je potrebno najmanje godinu dana da rastuće kamatne stope u velikoj meri utiču na realnu ekonomiju, obično usporavanjem zapošljavanja i kupovine od strane potrošača. Podsećamo, FED je počeo da podiže stope u martu 2022.

Inflacija merena Indeksom potrošačkih cena (CPI) usporila je prošlog meseca na najsporiji godišnji tempo od marta 2021, izvestio je u utorak Biro za statistiku rada. Cene i dalje rastu duplo brže nego što bi FED želeo, ali prebrzo povećanje stope bi moglo dovesti ekonomiju u recesiju.

Upravo to se desilo evrozoni, koja je od početka juna i zvanično u recesiji.

Dakle, ovonedeljne dobre vesti o inflaciji, objavljene kada su zvaničnici FED-a započeli svoj dvodnevni sastanak o politici, verovatno se tiču konsenzusa da je vreme da se centralna banka povuče.

Inflacija, svakako, nije jedini pokazatelj koji sugeriše da su zvaničnici možda već dovoljno povukli uzde ekonomije da opravdaju "preskakanje". Delovi privrede osetljivi na kamatne stope, kao što su stanovanje i finansije, donekle su usporili, a šira ekonomija će verovatno uskoro sustići zaostatak, kažu ekonomisti, a piše CNN.

Uslovi kreditiranja su pooštreni nakon kolapsa tri regionalne banke. Ekonomisti kažu da bi održavanje referentne stope federalnih fondova u rasponu od 5-5,25% moglo biti mudar politički potez za bankarski sektor koji je i dalje pod pritiskom.

FED će, dakle, možda odahnuti ovog meseca, ali će predsednik Centralne banke Amerike, Džerom Pauel, na konferenciji za novinare zakazanoj danas u 14:30 po istočnom vremenu, verovatno pojasniti da je povećanje stope u julu još uvek u igri.

I dok se inflacija ohladila sa 9,1% prošlog juna na 4% prošlog meseca, ona je i dalje izuzetno visoka za potrošače u SAD.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>