• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Srbija i Italija postigle istorijski dogovor, skoro 50 odsto više dozvola za naše prevoznike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je istakao da ovaj vid dozvola, ukoliko se u potpunosti iskoristi, može doneti srpskoj strani za ovu godinu novih 1.250 bilateralnih pojedinačnih dozvola

  • 0
Vesić na Sajmu građevinarstva Foto: Tanjug/Predrag Mitić/bs

Na Mešovitoj komisiji za međunarodni drumski prevoz putnika i stvari Srbije i Italije, koja je održana u Rimu, dogovoreno je 11.000 dozvola više za naše prevoznike za ovu godinu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Komisija je održana u cilju sveobuhvatnog poboljšanja odnosa u oblasti drumskog prevoza i utvrđivanja kontigenata dozvola za prevoz tereta za tekuću godinu, kao i preliminarnih kontigenata dozvola za narednu godinu, a Vesić kaže da je postignut izuzetan rezultat.

Kako je naveo, potpisan je protokol kojim je dogovoreno najveće povećanje kontigenata dozvola od kada se održavaju Mešovite komisije sa Italijom tako da je postojeći kontingent dozvola za ovu godinu od 22.300 povećan za dodatnih 11.000 dozvola, što je skoro 50 odsto više dozvola.

Vesić je rekao da kontingent tranzitnih dozvola nema nikakvih ograničenja odnosno da je dogovoren kontingent samo okviran u skladu sa trenutnim potrebama i da se može uvećavati na zahtev srpske strane tokom cele godine.

"To znači da imamo tranzitnih dozvola koliko nam treba ili da prevedem na srpski potpuno ie liberalizovan tranzitni prevoz preko Italije", poručio je ministar Vesić.

Dodao je da su u dobijenom kontigentu dozvola dobijene dodatne za takozvane kombinovane dozvole za kombinovani prevoz koji koristi naša vučna vozila, a italijanske prikolice kojima njihova vozila prevoze robu.

Vesić je istakao da ovaj vid dozvola, ukoliko se u potpunosti iskoristi, može doneti srpskoj strani za ovu godinu novih 1.250 bilateralnih pojedinačnih dozvola. Istakao je da će na ovaj način domaći prevoznici imati više nego dovoljno međunarodnih dozvola da bez problema obavljaju međunarodni transport za Italiju, a pogotovo da tranzitiraju Italiju prema zapadnim zemljama, jer će imati skoro neograničen broj dozvola za tranzit.

Takođe, naglasio je da je postignut i veliki uspeh u putničkom saobraćaju i da je na postojeća četiri linijska prevoza dogovoreno da se uspostavi još sedam novih linijskih prevoza tj. redovnih autobuskih linija. Sastanak Mešovite komisije održan je na poziv italijanske strane na osnovu postignutog dogovora ministra Vesića sa ministrom infrastrukture i saobraćaja Italije Mateom Salvinijem od 14. marta ove godine, kada je dogovoreno održavanje Mešovite komisije za drumski transport.

Sastanku je u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prisustvovao pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić.

Vesić je zahvalio ministru Salviniju koji je održao reč i omogućio da Srbija posle više od 20 godina prvi put dobije značajno povećanje dozvola za Italiju, ambasadoru Italije u Srbiji Luki Goriju, svojim pomoćnicima Miroslavu Alempiću i Vladimiru Džamiću na odlično obavljenom poslu, kao i svojoj koordinatorki za poslove u Italiji i zemljama južne Evrope Mariji Nikoleti Gaidi. Nebojša Barlović, iz Udruženja MDT sistem Kraljevo, ističe da je član delegacije poslednjih 15 godina i da nikada nije bilo moguće da se dobije ovoliki broj dozvola, koliko je dobijeno na ovoj Mešovitoj komisiji. Istakao je da je kontingent bilateralnih dozvola E6 za vozila za 2024.godinu povećan za skoro 50% samo na ovoj Mešovitoj komisiji.

"Želim da u ime svih prevoznika, kao i u ime udruzenja MDT sistem iz Kraljeva i u svoje lično ime zahvalim ministru gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću na ovim istorijskim rezultatima", rekao je Barlović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>