• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći rudnik cinka u Evropi obustavlja proizvodnju: 650 radnika dobilo otkaz

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kažu da odluku nisu doneli olako, ali da moraju zaustaviti trenutno neodrživ trend odliva novca

  • 0
rudnik, rudari, kopanje rudnika Foto: Shutterstock

Švedska rudarska kompanija Boliden obustaviće proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj zbog finansijskih problema koje su izazvali pad cena tog metala i visoki troškovi proizvodnje.

Švedska rudarska kompanija najavila je obustavu rada u rudniku Tara, ne navodeći kada bi vađenje cinka moglo biti nastavljeno.

- Novčani tok trenutno je negativan zbog kombinacije stvari, uključujući poslovne izazove, pad cene cinka, visoke cene energije i opšti rast troškova. Obustavićemo proizvodnju i privremeno otpustiti radnike dok se uslovi rada ne poprave -  naveli su iz Bolidena.

Generalni direktor rudnika Boliden Tara, Gunar Nistrom, rekao je da je kompanija svesna uticaja te odluke na zaposlene na području grada Navana.

- U dugoročnom interesu rudnika Boliden Tara, doneli smo odluku o privremenoj obustavi rada. Nažalost, to će značiti da će do 650 zaposlenika biti privremeno otpušteno. Potpuno smo svesni poteškoća i promena koje će odluka doneti našim zaposlenima, ali i široj zajednici u Navanu, gde rudnik posluje od 1977. godine - rekao je.

Kažu da odluku nisu doneli olako, ali da moraju zaustaviti trenutno neodrživ trend odliva novca kako bi zaštitili dugoročnu budućnost rudnika.

- Nismo sigurni koliko će ovo razdoblje trajati, ali verujemo da je situacija privremena i da ćemo je stalno pratiti - saopštio je čelnik rudnika.

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih i najveći je rudnik cinka u Evropi i osmi u svetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova. Cink se komercijalno koristi za obradu gvožđa i čelika zbog zaštite od korozije.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>