• 23

Vreme čitanja: oko 2 min.

Auto-perionice "na žeton" i automati za slatkiše jedini ne izdaju fiskalne račune: Ovo je objašnjenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove kase koriste pametnu karticu koju daje Poreska uprava

  • 23
Car wash, Auto perionica, pranje auta automobila, kola, Foto: Pixabay

Iako je, prilikom uvođenje novog sistema fiskalizacije, dat rok i vlasnicima samonaplatnih automata za kafu, sokove i grickalice, poznatijih kao vending mašine, kao i vlasnicima perionica "na žeton" da postanu deo ovog sistema, na ovim mestima se fiskalni računi i dalje ne izdaju. 

Nove fiskalne kase morali su da nabave svi - suprmarketi, frizerski saloni, kozmetičari, pa čak i prodavci na pijačnim tezgama, ali ne i vlasnici perionica za automobile i samouslužnih automata.

Rešenje koje se navodilo kao moguće je da se za promеt na malo koji se obavlja prеko samonaplatnih urеđaja izdaju fiskalni računi u еlеktronskoj formi, a nе samo u štampanoj. Ipak, kada su nove fiskalne kase zaživele, uočeni su neki nedostaci zbog kojih je prakrična primena ovog rešenja postala teško ostvariva.

Ko će da kuca pin?

Aleksander Segedi, vlasnik knjigovodstvene agencije Tim011 računovodstvo objašnjava za Telegraf Biznis da bi po novom svi bi trebalo da izdaju fiskalni račun, svi bi trebalo da imaju celokupno rešenje sa hardverom i sa softverom koji je povezan na portal Poreske uprave.

Automat-hrana Foto: Telegraf.rs

- Ima više od 650 ponuđača softvera. Većina je dobila neprenosivu licencu, koju mogu da koriste samo za sebe, ali oko 150 njih ima licencu da mogu da prodaju svoje programe za fiskalne kase. Nove kase koriste pametnu karticu koju daje Poreska uprava. Kada, na primer, nestane struja i kada ponovo dođe struja, vi prvo morate da ukucate pin kod pametne kartice. U samouslužnoj perionici, ko kuca pin? - objašnjava Segedi za Telegraf Biznis.

Katanac na aparat

I samouslužni aparat za pravljenje kafe isto nema nekoga ko njim rukuje.

- Nedavno smo imali smešnu situaciju kada je jedav takav aparat dobio crvenu traku zbog neizdavanja računa. Vlasnik je rekao da niko ne prodaje aparat koji bi mu omogućio izdavanje fiskalnih računa. Šalili smo se da će neko da napiše na papir "ako kasa traži pin, pin je taj i taj" -

Do tada, ako su u sistemu paušalnog plaćanja poreza, oni plaćaju porez do iznosa za paušal, a ostatak prometa prijavljuju ili neprijavljuju, niko ne kontroliše.

(Telegraf Biznis)

Video: Ono kada ti ministar finansija kupuje pljeskavicu: Siniša Mali na štandu dobio fiskalni račun

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>