• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD i dalje kupuju obogaćeni uranijum iz Rusije: Za njega daju milijardu dolara godišnje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne postoji nijedna američka kompanija koja se bavi obogaćivanjem uranijum

  • 2
Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija Foto: Pixabay

Američke kompanije i dalje plaćaju oko milijardu dolara na godišnjem nivou ruskoj državnoj nuklearnoj agenciji Rosatom za kupovinu obogaćenog uranijuma, što je jedan od najznačajnijih preostalih tokova novca iz SAD u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, piše Njujork tajms.

Uprkos naporima zapadnih saveznika da prekinu ekonomske veze sa Moskvom, Vašington nastavlja da od Rusije kupuje obogaćeni uranijum koji proizvodi više od polovine energije koja ne emituje gasove u SAD, a plaćanja se vrše preko podružnica Rosatoma.

Razlog zbog kojeg SAD i dalje kupuju obogaćeni uranijum od Rusije je činjenica da ne postoji nijedna američka kompanija koja se bavi obogaćivanjem uranijuma.

Američki list podseća da je sporazum o kupovini obogaćenog uranijuma između Rusije i SAD, nakon raspada Sovjetskog Saveza, omogućio Moskvi da preuzme polovinu globalnog tržišta, dok su SAD u potpunosti prestale da se bave obogaćivanjem uranijuma. Dodatni problem je to što bi izgradnja novog lanca snabdevanja obogaćenim uranijumom potrajala godinama, a taj lanac bi iziskivao mnogo više novca nego što američka vlada trenutno izdvaja za uvoz.

Prema pisanju Njujork tajmsa, otprilike jedna trećina obogaćenog uranijuma koji se koristi u SAD uvozi se iz Rusije, koja je najjeftiniji proizvođač na svetu, dok se ostatak uvozi iz Evrope, a jedan manji deo proizvodi britansko-holandsko-nemački konzorcijum koji posluje u Ohaju, u SAD. Iz tog konzorcijuma za američki list kažu da bi im bilo potrebno više od decenije da proizvedu količine koje bi bile konkuretne onima iz Rusije. Istovremeno, desetine zemalja širom sveta više od polovine svog obogaćenog uranijuma uvoze iz Rusije, navodi njujorški dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    16. jun 2023 | 09:49

    Samo drugima dele lekcije sta treba da rade i da uvode sankcije Rusiji.Licemeri.

  • Prle

    16. jun 2023 | 09:55

    Vratice oni to Rusima kroz municiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>