• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema više odlazaka u katastar: Pušten u rad eArhiv, moguć besplatan pristup podacima RGZ

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga

  • 8
mapa karta srbije srbija balkana Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uključujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da "na klik", potpuno besplatno, izvrše uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a u svakom trenutku, 24/7, 365 dana u godini.

Preko ovog servisa, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima. To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara, navodi se u saopštenju.

Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti. Kako se navodi, eArhiv omogućava udobnost i efikasnost u pristupu arhivskim podacima, jer pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga. U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka.

Servisu eArhiv, kao i ostalim  javno dostupnim i besplatnim servisima RGZ-a kojih ima 28, građani mogu da pristupe preko veb sajta Republičkog geodetskog zavoda. RGZ nastavlja sa razvojem digitalnih usluga u okviru uspešne reforme zemljišne administracije u Srbiji podržanom od strane Svetske banke.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. jun 2023 | 12:38

    IDI NA TAJ SAJT ...NISTA NE MOZE

  • Nikola

    16. jun 2023 | 13:54

    Laži do neba. Nema još nikakva aplikacija eArhiv.

  • Pero

    16. jun 2023 | 12:07

    Odlična vest! Ušteda i vremena i para! Konačno idemo u skladu sa vekom u kojem živimo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>