• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U komšiluku hara nova finansijska prevara: Prevaranti koriste socijalni inženjering i traže ove podatke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnik banke nikada neće kontaktirati klijenta telefonskim putem ili mejlom sa zahtevom da mu dostavi ili potvrdi lične ili finansijske informacije

  • 0
Kol centar, operateri, telefonistkinja, telefoniranje, call centar, Foto: Shutterstock

Hrvatska poštanska banka obavestila je klijente i sve građane na uočenu pojačanu aktivnost prevaranata koji socijalnim inženjeringom pokušavaju da prevare klijente.

Ove prevare vrše se putem telefonskih poziva tokom kojih se prevaranti predstavljaju kao radnici legitimnih organizacija, stvarnih trgovačkih društava, državnih institucija ili banaka i navode klijenta da otkrije lične i finansijske informacije, piše Poslovni dnevnik. 

Među traženim informacijama su broj tokena i kodovi koje generiše token (OTP, MAC ili MDS), podaci o platnim karticama (broj kartice i CVV2 kod), lične podatke sa kartica, sa lične karte, kao i podatke o stanjima računa i slično.

Radnik banke nikada neće kontaktirati klijenta telefonskim putem ili mejlom sa zahtevom da mu dostavi ili potvrdi lične ili finansijske informacije.

Ukoliko se tako nešto desi, to najčešće upućuje na prevaru, pa banke apeluju na građane da budu oprezni ukoliko prime takve poruke.

(Telegraf Biznis)

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>