• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italija odlučila da zaštiti Pireli: Blokirano kinesko preuzimanje giganta za proizvodnju guma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pireli je objasnio da je vlada odlučila da sve promene u korporativnom upravljanju kompanije podležu zvaničnoj kontroli

  • 1
Pirelli Foto: Shutterstock

Italija je odlučila da blokira preuzimanje kontrole nad gigantom za proizvodnju guma Pireli od strane kineske državne kompanije. Odluka je deo mera koje je objavila italijanska vlada kako bi zaštitila nezavisnost Pirelija.

Hemijski gigant Sinochem, koji kontroliše Peking, najveći je Pirelijev akcionar, sa 37 odsto udela u 151-godišnjoj firmi iz Milana.

Pireli je u nedelju rekao investitorima da je italijanska vlada presudila da samo Camfin, kompanija koju kontroliše Pirellijev šef Marko Tronketi Provera, može da predloži kandidate za svog izvršnog direktora.

Pireli je takođe rekao da je vlada odlučila da sve promene u korporativnom upravljanju kompanije podležu zvaničnoj kontroli. Do toga je došlo nakon što je Sinohem rekao italijanskoj vladi u martu da planira da obnovi i ažurira postojeći pakt za deoničare.

Administracija italijanskog premijera Đorđa Melonija ispitala je sporazum u skladu sa takozvanim pravilima "zlatne procedure", koja imaju za cilj zaštitu preduzeća koja se smatraju strateški važnim za naciju.

U 2015. godini Pireli je prodat za 7,1 milijardu evra grupi investitora uključujući ChemChina i Camfin. Šest godina kasnije ChemChina se spojila sa državnim Sinohemom. Investicioni fond kineske vlade "Put svile" takođe poseduje 9 odsto udela u Pireliju.

Inače, sve ovo se dešaba u trenutku kada su do granica pucanja zategnuti odnosi zapadnih zemalja i Kine, ali i u trenutku kada američki državni sekretar Antoni Blinken boravi u Pekingu. Blinkenovo putovanje dolazi pošto su se odnosi između Kine i mnogih zapadnih zemalja pogoršali poslednjih godina zbog pitanja koja uključuju trgovinu, Tajvan i bezbednost.

(Telegraf Biznis)

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>