• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU na korak od reforme energetskog sistema: Subvencije za ugalj kao seme razdora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački ministar za ekonomiju i klimu smatra da predlog Šbedske "ne bio bio kompatibilan sa evropskim i nacionalnim klimatskim ciljevima"

  • 0
Kolorado, USA Amerika, energetika, energija, termoelektrana na ugalj Foto: Tanjug/AP

Ministri energetike zemalja EU okupili su se danas u Luksemburgu da bi odobrili reformu tržišta sa energentima, ali predlog Švedske da se produže subvencije za ugalj je izazvao neslaganja.

Reforma predviđa povećanje korišćenja energenata sa niskom stopom ugljenika, kao i mere koje treba da obezbede stabilnost cena energenata, prenosi Rojters. Pomenuti predlog Švedske kojim bi se nastavile subvencije elektrana na ugalj bi koristio Poljskoj, koja 70 odsto energije dobija iz uglja, dok se njemu protive Nemačka, Belgija ili Luksemburg.

Poljska je pozvala druge članice EU da razumeju potrebe drugih zemalja po pitanju energetske bezbednosti, ali nemački ministar za ekonomiju i klimu Robert Habek smatra da ovaj korak "ne bio bio kompatibilan sa evropskim i nacionalnim klimatskim ciljevima".

Francuska je pozvala na kompromisno rešenje, što je i srž predloga zajedničkog saopštenja u koje je Rojters imao uvid. Kada zemlje EU usaglase svoja stanovišta, moraju da pregovaraju o reformi sa Evropskim parlamentom, podseće britanska agencija. Želja Brisela je da ovaj predlog zakona bude izglasan pre parlamentrnih izbora u EU sledeće godine.

(Telegraf Biznis)

Video: U Beogradu je drastično povećan broj korisnika usluga dimničara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>