• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I sveštenici traže povećanje plata: Ostali Britanci sa tolikim zaradama smatraju se siromašnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihova zarada se finansira iz doprinosa skupština, ali sindikat poziva da se stavi na raspolaganje dodatno centralno finansiranje

  • 0
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Sveštenici Engleske crkve najnovija su grupa radnika koja zahteva povećanje plata zbog krize troškova života, jer se sa trenutnim zaradama smatraju "siromašnim radnicima".

Više od 2.000 sveštenika i ostalog crkvenog osoblja okupljenog u sindikatu podnelo je svoj prvi zvanični zahtev za platu, tražeći povećanje godišnje zarade za 9,5 odsto, koja iznosi 26.794 funti.

Odbor za naknade i uslove rada pozvao je sindikat da po prvi put podnese podnesak o platama i uslovima života svojih članova.

- Kao i svi radnici, sveštenstvo Engleske crkve se bori sa krizom troškova života. Iako će mnogi tvrditi da je njihov rad poziv, jednostavna istina je da su oni među siromašnima koji rade za malu platu - kažu u sindikatu, prenosi Guardian.

Njihova zarada se finansira iz doprinosa skupština, ali sindikat poziva da se stavi na raspolaganje dodatno centralno finansiranje. Ističe se da investicioni fond crkvenih poverenika, koji podržava rad crkve, vredi više od 10 milijardi funti.

Sam Makines, sveštenik u Horshamu i aktivista, rekao je: "Čitav princip nagrađivanja sveštenstva je da vam je dato dovoljno da budete u stanju u kojem možete u potpunosti da se predate svom služenju i podršci i brizi za svoje zajednice, što sve više svešteničkih domaćinstava trenutno nije u mogućnosti.

- Zahtevi pastirske službe postaju sve veći, ali ako se ljudi brinu da li mogu da prehrane i obuku svoje porodice, kako će moći da daju tu podršku drugima - pita se on.

Komisija za naknade će dati preporuku Arhijerejskom savetu, koji se sastaje u septembru, a zatim će dati konačnu preporuku Generalnom sinodu, upravnom telu crkve.

Revizija nadoknade sveštenstva obavljena je 2020. i 2021. godine i ustanovljeno je da je ukupan paket,  uključujući kuću i plaćanje računa kao što je opštinski porez, iznosio oko 50.000 funti.

Crkva je obezbedila 3 ​​miliona funti dodatnih sredstava eparhijama za isplatu nevolja sveštenstvu prošlog maja, i još 15 miliona funti u oktobru za pomoć crkvama sa računima za energiju.

(Telegraf Biznis)

Video: Sindikati na ulicama Beograda, radnici imaju jasne poruke: "Ukidanje rada na parče"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>