• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vinarije se otimaju za flaše": Kriza na tržištu stakla i pampura, cene "otišle u nebo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo novca je uloženo i u zaštitu jer su vremenske prilike tako diktirale

  • 0
Pampur Foto: Pixabay

Poskupljenje ambalaže i otežana nabavka, ali i velika ulaganja u zaštitu vinove loze zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove sezone primorali su domaće vinarije da podignu cene svojih proizvoda i do 20 odsto.

Vinogradari ističu da je su cene repromaterijala otišle u nebo, a osim toga, do njih nije lako doći, jer je kriza u Ukrajini otežala nabavku.

- Najveći problem je doći do stakla, kartona i pampura, što su tri osnovna materijala. Cene su abnormalno otišle gore, a proizvođači se doslovno otimaju za flađe na tržištu - rekli su u trebinjskoj vinariji "Vukoje" i dodali da su cene vina u odnosu na prošlu godinu više do pet odsto.

Naši ljudi se, ističu, sve više okreću ka konzumaciji domaćih proizvoda pa potražnje za hercegovačkim vinima ne manjka.

- Proizvedene količine uglavnom će biti prodate u BiH - rekli su u ovoj vinariji.

Slična situacija je i u trebinjskoj vinariji "Anđelić", gde ističu da su cene vina otišle gore za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Zbog situacije u Ukrajini cena ambalaže u BiH je skočila čak i 80 odsto, pa smo i mi bili primorani da korigujemo cenovnik - rekli su u ovoj vinariji. Dodaju da je, bez obzira na poskupljenje, potražnja za domaćim vinima dobra.

- Kod nas najčešće kupuju strani turisti, a “žilavka” i “vranac” su nam najprodavaniji - rekli su u ovoj vinariji.

Prema rečima agronoma Branka Anđelića, za vinogradare je ovo jedna od težih godina.

- Mnogo više je uloženo u zaštitu i tretmani su rađeni u kraćim intervalima. Ponegde je bilo i plamenjače i još je nezahvalno davati ikakve prognoze, ali ako se vreme stabilizuje, očekujemo dobar rod i kvalitet - rekao je Anđelić.

U vinariji "Podrum Panić", koja vinograde ima u Donjim Parnicama nadomak Kozarske Dubice, kažu da su ove sezone u vinogradima bile pune ruke posla. Mnogo novca je uloženo u zaštitu jer su vremenske prilike tako diktirale.

- Trenutno je u toku skidanje lista da bi vinograd bio što prozračniji i da sunce može da dođe do grožđa - rekli su u ovoj vinariji.

Zbog ogromnog poskupljenja repromaterijala i oni ističu da razmišljaju o podizanju cena vina.

- Sve je znatno poskupelo, od flaše do čepa. Mi još nismo menjali cenovnik, ali najvjerovatnije ćemo morati, jer nećemo moći pokriti sve te troškove - rekli su u “Podrumu Panić”.

(Telegraf Biznis)

Video: Tanasković: Broj registrovanih vinarija povećan za 58 odsto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>