• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova nemačka pravila uticaće na primanja radnika: Stupaju na snagu 1. jula, a evo o čemu se radi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnici koji se žele dalje usavršavati kako bi stekli profesionalnu kvalifikaciju, ostvariće pravo na 150 evra mesečno dodatnog bonusa

  • 0
Berlin, Nemačka, zastava Berlin / Foto: Pexels

Nova pravila koja će uticati na novčana primanja žitelja Nemačke stupaju na snagu od 1. jula ove godine. 

Od jula se povećava građanski dohodak za sve koji ga primaju uz svoja mesečna primanja. To znači da se uz primanja između 520 i 1.000 evra sada može dobiti 30 odsto, umesto dosadašnjih 20 odsto građanskog dohotka.

Prema informacijama Saveznog ministarstva rada i socijalne politike (BMAS), to znači da će u novčaniku mnogih stanovnika biti do 48 evra više od dobijenog iznosa građanskog dohotka. Između ostalog, nemačke vlasti će uvesti bonus za kontinuirano obrazovanje, piše portal Fenix.

Vlada je objavila kako će radnici koji primaju građansku naknadu, a koji se žele dalje usavršavati kako bi stekli profesionalnu kvalifikaciju, ostvariti pravo na 150 evra mesečno dodatnog bonusa.

- Osim toga, oni mogu ostvariti bonus za osposobljavanje za položene srednje i završne ispite - poručuju iz Ureda za zapošljavanje.

Postoji i ostvarivanje prava na 75 evra mesečno kao dodatna naknada za dalje usavršavanje koje traje duže od osam nedelja i nije usmereno na sticanje profesionalne kvalifikacije. Oni kojima su potrebne osnovne veštine poput boljeg čitanja, matematike ili informatičkih veština, uz tu novčanu naknadu imaju priliku da se usavrše.

Učenici, studenti i pripravnici takođe će imati koristi od značajnih promena koje se uvode od 1. jula. Ubuduće će moći zadržati prihode do limita za mini zaposlenje, koji trenutno iznosi 520 evra. Isto se odnosi i na džeparac koji dobijaju kroz saveznu volontersku službu i dobrovoljnu socijalnu godinu.

Osim navedenih, još je nekoliko promena koje stupaju na snagu od 1. jula. Porodiljska naknada više se ne uračunava u građanski dohodak kako je to ranije bilo. U slučaju medicinske rehabilitacije više nema potrebe za podnošenjem zahteva za prelaznu naknadu. Nasledstva se tretiraju kao imovina, a ne više kao prihod.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>