• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisana važna saradnja: Pošta Srbije i Oracle zajedno u digitalnoj transformaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispred kompanije Oracle obratio se Vladimir Laketa koji je istakao da je sa Poštom zaključen partnerski, nekomercijalni sporazum

  • 0
saradnja, oracle, pošta srbije Foto: Pošta Srbije/Vuk Branković

Pošta Srbije i kompanija Oracle zaključile su ugovor o poslovnoj saradnji kojim Pošta postaje jedan od prvih korisnika prvog Oracle Cloud regiona u Jugoistočnoj Evropi, prostora i servisa Oracle Cloud Infrastructure (OCI) u Kragujevcu.

Potpisivanju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil i ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Ambasador Hil izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje Pošte Srbije i predstavnika biznisa Sjedinjenih Američkih Država.

- Ono što je izazov za svaku zemlju, pa i za Srbiju, kao i za Sjedinjene Države, to je da finansijske usluge budu dostupne ne samo u velikim gradovima, nego i svuda u unutrašnjosti. Veoma je dobar izbor koji je Srbija načinila u nastojanju da obezbedi da takve usluge budu dostupne svim njenim građanima, s obzirom da je Oracle kao kompanija jedna od najboljih koja obezbeđuje sve usluge zasnovane na Cloud tehnologiji - rekao je ambasador Hil.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je Pošta Srbije pokazala agilnost i spremnost da izađe na tržište sa novim uslugama.

- Svega nekoliko nedelja nakon otvaranja javnog klauda kompanije Oracle u državnom Data centru u Kragujevcu, Pošta Srbije pokazala je agilnost i spremnost da izađe na tržište sa novim uslugama koje će pružiti građanima, ali istovremeno i spremnost da se digitalno transformiše i svoje poslovanje prilagodi današnjem savremenom tržištu. Kroz mrežu od preko 1.500 poslovnica, Pošta Srbije će građanima i privredi u manjim mestima staviti na raspolaganje i usluge koje Oracle nudi, dok će kapaciteti ove kompanije zasigurno pomoći dalju digitalnu transformaciju Pošte.

Ispred kompanije Oracle obratio se Vladimir Laketa koji je istakao da je sa Poštom zaključen partnerski, nekomercijalni sporazum, u okviru nastavka saradnje koja sa Srbijom traje već 20 godina koliko je Oracle ovde prisutan.

- Ove godine smo investirali u Kragujevcu, u Oracle Cloud za region, ponudivši najsavremeniju tehnologiju i omogućivši kompanijama i javnim preduzećima da pružaju nove servise građanima iz zemlje i regiona. Zadovoljni smo što smo izabrani za strateškog partnera, koji će podržavati dalji razvoj servisa u Pošti Srbije i omogućiti bržu digitalnu transformaciju, kako Pošte, tako i manjih opština, jer će prvi servisi koji će biti unapređeni i ponuđeni građanima i opštinskim upravama biti usredsređeni na manje razvijene opštine.

U planu je i saradnja u više oblasti, naglašava Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

- Ugovor sa kompanijom Oracle važan je korak u daljoj digitalnoj transformaciji Pošte Srbije, koji nam stavlja na raspolaganje najbolje tehnologije oblaka, za sopstvene potrebe, ali i garantuje širenje opsega IT usluga koje pružamo u vidu novih široko dostupnih IT usluga koje ćemo ponuditi tržištu. Plan je da sarađujemo u više oblasti – u projektima eNotar i eArhiv, u izradi i distribuciji aplikacija za telekomunikacione operatore, kao i da omogućimo manje razvijenim opštinama u Srbiji isti nivo IT usluga, po visokim standardima bezbednosti, kao i bržu digitalnu transformaciju, što će dovesti do razvoja svih elektronskih usluga koje građanima pružaju gradske opštine - zaključio je Đorđević.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>