• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omiljeni slatkiš mogao bi da poksupi: Problemi sa kakaom dižu cenu čokolade

Vreme čitanja: oko 2 min.

I pored svih ovogodišnjih komplikacija, El Ninjo preti rodu sledeće sezone

  • 0
Pas i čokolada Foto: Shutterstock

Ako volite slatko, jedna od omiljenih poslastica i neizostavan deo mnogih, uskoro bi mogla da poskupi. Naime, cene kakaoa su porasle, a to bi moglo dovesti do povećanja cena čokolade.

Više cene dobro će doći proizvođačima kakaoa koji se bore sa visokim troškovima proizvodnje. Ali te cene, zajedno sa visokim cenama drugih ključnih sastojaka čokolade, možda nisu dobra vest za kupce slatkiša koji paze na svoje budžete.

i cene šećera su skočile, jer je rastuća potražnja bila praćena sve lošijim vremenskim izgledima — a analitičari kažu da "još uvek ima prostora da cene porastu".

Do sada, fjučersi na kakao su porasli za oko 21 odsto. Kao što je često slučaj, veće cene su vođene potražnjom koja prevazilazi ponudu, piše CNN.

Ove sezone, prinosi kakaoa su smanjeni, verovatno zbog bolesti useva i obilnih kiša. A sledeće sezone, prognostičari očekuju još jedan deficit zbog El Ninja, prirodnog fenomena u tropskom Tihom okeanu, koji obično donosi toplije globalne temperature - loše uslove za uzgoj kakaoa.

kakao Foto: Unsplash

U međuvremenu, potražnja je ostala jaka, posebno u Evropi i Aziji, primetio je Pol Džouls, robni analitičar za Rabobank koji se fokusira na tržišta kakaoa i mlečnih proizvoda.

- Ono što smo videli je, potencijalno, više slučajeva bolesti useva kakaoa. Virus koji je napao useve prenose insekti i karakterišu ga natečene stabljike, između ostalih simptoma. To je godinama ometalo proizvodnju u zemljama koje proizvode kakao. Da bi se borili protiv smrtonosne bolesti, farmeri često moraju da vade bolesna stabla i sade zamene. Mogu proći godine da ta nova stabla dostignu vrhunac proizvodnje - primetio je Džouls.

Još jedan faktor koji je možda doprineo nižem prinosu je i starenje drveća koje ne proizvodi toliko kakaoa. Obilne kiše u Obali Slonovače, najvećem svetskom dobavljaču kakaoa, takođe bi mogle da odlože žetvu u proleće i jesen, saopštila je Organizacija za kakao, dodajući da kiša i vlaga povećavaju verovatnoću da bi bolest useva mogla negativno uticati na žetvu.

I pored svih ovogodišnjih komplikacija, El Ninjo preti rodu sledeće sezone.

(Telegraf Biznis)

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>