• 38
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograd postaje najveće gradilište u Evropi: Vučić o ekonomskim benefitima izložbe "EXPO 2027"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncept-tema naše zemlje glasi: "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve"

  • 38
Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Dobijanjem organizacije EXPO 2027, Beograd postaje najveće gradilište u Evropi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Očekujemo da će direktan ekonomski efekat biti oko 500 miliona dolara, indirektan 600 miliona, ukupno oko 1,1 milijarde - rekao je Vučić u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Srbija je juče u Parizu izabrana za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027, u konkurenciji sa SAD, Španijom, Argentinom i Tajlandom. Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Vučić je izjavio da je izuzetno značajna stvar što je Srbija uspela da na kandidaturi za "EXPO 2027" osvoji 81, od 154 glasa i pobedi.

- Uspeli smo da dobijemo i jednu fantastičnu Malagu, hvala i Pedru Sančezu na čestitkama i Blinkenu, pobedili smo američku Minesotu, tajlandski Puket, Argentinu, i čeka nas ogroman posao. Beograd će sada postati najveće gradilište u Evropi - rekao je predsednik Srbije za RTS.

Takav sajam donosi ogromnu promociju, istakao je Vučić i dodao da se očekuje ozbiljan ekonomski efekat.

- Očekujemo da uložimo ogromne pare, biće kompletno nove sajamske prostorije fantastično uređene, sa otvorenim krovovima. To su radile najbolje arhitekte - rekao je Vučić.

Beograd je u proteklim godinama postao i centar nauke, rekao je predsednik, i to je za nas najvažnije.

- Mi smo i sinoć bili sa Evropljanima i hvala im što ulažu novac u inovacije i nauku, i mislimo da te ljude predstavimo kao najveće dostignuće Srbije upravo na Ekspo2027, a tu će doći najmanje 97 zemalja plus, ko zna još koliko međunarodnih organizacija, institucija i agencija. Očekujemo preko 2,6 miliona ljudi da u ta tri meseca bude u Srbiji - rekao je Vučić.

On je istakao da je ubrzan rad neophodan, od izgradnje Nacionalnog stadiona do samog Ekspo prostora.

- Stambenih kvadrata u koje ćemo da smestimo učesnike EXPO, a posle toga da razgovaramo kako ćemo da prenamenimo te stanove i kome od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambeno pitanje. Za sve to nam je potrebna politička stabilnost koju nije lako održati - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da želi da čestita građanima Srbije - jer je jako teško pobediti Španiju, fantastičnu Malagu.

- Zašto? Zato što, kada Argentina ispadne u prvom krugu, španski govoreći deo Latinske Amerike, imali smo mi tu glasove od Kube do mnogih drugih naših prijatelja, u drugom krugu, jer oni su svi obećali bili Argentini u prvom krugu. Onda je trebalo da donesu odluku između vas i Španije. Nije lako da donesu odluku za Srbiju, i ipak smo uspeli to, iako su sve zemlje EU uz Španiju. Velika podrška azijskih i afričkih zemalja i zemalja iz regiona - rekao je predsednik i dodao da će EXPO biti od ogromne koristi za Srbiju, zbog privlačenja investicija, za dovođenje investitora u sve delove Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Uspeli smo da privučemo gotovo 63% ukupnih stranih direktnih investicija za ceo zapadni Balkan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Violeta

    22. jun 2023 | 09:03

    Veliki je usoeh biti domacin EXPO i pobediti bogatije i razvijenije zemlje.

  • Jasmina

    22. jun 2023 | 09:10

    Naš Beograd će procvetati,a Srbija će se predstaviti u svom punom sjaju. Imaćemo odlične rezultate i ogromni napredak naše zemlje sa ovom izložbom i preponosni smo što smo ostvarili ovu pobedu.

  • Ana

    22. jun 2023 | 09:11

    Bravo za Srbiju! Ovo je veliki uspeh

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>