• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momirović: Želimo da vidimo i BiH unutar inicijative "Otvoreni Balkan"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procesa, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada

  • 0
Tomislav Momirović Foto: Đ. K. MUST

Inicijativa "Otvoreni Balkan" nastala je kao originalna inicijativa najviših državnih funkcionera u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i šalje jednu snažnu poruku - nemamo prava da čekamo, potrebno je da odluke donosimo samostalno jer sudbina naših ekonomija zavisi od nas samih, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, kao i sa članovima delegacije dva ministarstva i predstavnicima komorskog sistema u BiH.

- Formiranjem "Otvorenog Balkana" uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procesa, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada kada će radnici iz bilo koje od ove tri države moći da se zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera - rekao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je osnovni cilj Srbije, Albanije i Severne Makedonije ekonomski rast, inkluzivnost, nova perspektiva za naše kompanije, kao i da "Otvoreni Balkan" nema punu perspektivu bez BiH, ali da to nije odluka niti Vlade Srbije, niti ljudi u Srbiji.

- Da li će BiH biti deo "Otvorenog Balkana" isključivo je pitanje za ljude u BiH. Mi uvažavamo naše prijatelje u BiH i koja god bila njihova odluka imaju našu podršku - konstatovao je Momirović.

U daljem nastavku razgovora bilo je reči o bilateralnim odnosima Srbije i BiH pri čemu je ministar Momirović podvukao da je trgovinska razmena između Srbije i BiH , u 2022. godini iznosila oko 3,2 milijarde evra što BiH svrstava kao trećeg najznačajnijeg ekonomskog partnera Srbije, odmah iza Nemačke i Kine.

- Naša ekonomska povezanost i trgovinska razmena ukazuje na to da je ovde reč o jednom ekonomskom savezu koji nije do kraja iskorišćen. Zato ću u narednom periodu biti maksimalno posvećem radu na ukidanju bespotrebnih administrativnih barijera, stvaranju integrisanih graničnih prelaza jer svako administrativno ograničenje umanjuje ekonomsku šansu i perspektivu naših država. Ako želimo pravi ekonomski razvoj treba da se ugledamo na EU koja je odavno ukinula sve barijere i mi to moramo da uradimo ovde na Balkanu dok ne postanemo članica EU - zaključio je Momirović.

- Srbija je za nas veoma važan strateški partner i naše opredeljenje je da razvijamo dobre odnose. Regionalna saradnja nema alternativu jer upravo putem regionalne saradnje možemo obezbediti značajne benefite poslovnoj zajednici Republike Srpske i BiH sa jedne strane, kao i poslovnoj zajednici Republike Srbije sa druge strane - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovali su i predstavnici komorskog sistema u BiH, tačnije rukovodstvo Spoljnotrovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Brčko Distrikta.

(Telegraf Biznis)

Video: Momirović: Expo 2027. najveći događaj koji će biti organizovan u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>