• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarci opet povećali kamatnu stopu: Izneli i prognoze o kretanju inflacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je peto uzastopno povećanje referentne kamatne stope

  • 0
ekonomija - biznis - referentna kamatna stopa Foto: Shutterstock

Švajcarska nacionalna banka (SNB) je danas na svom redovnom zasedanju odlučila da poveća referentu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 1,75 odsto.

Centralna banka Švajcarske istovremeno nije isključila dalje podizanje kamatne stope u budućnosti da bi se održala stabilnost cena na srednjeročnom nivou, kako stoji u saopštenju na sajtu SNB.

Ovo je peto uzastopno povećanje referentne kamatne stope, a pozajmljivanje novca u Švajcarskoj je sada najskuplje od aprila 2002. godine, dakle u poslednjih 21 godina.

Prema najnovijoj prognozi SNB, godišnja stopa inflacije u Švajcarskoj će iznositi 2,2 odsto u tekućoj i sledećoj godini, a u 2025. će ona blago pasti na 2,1 odsto.

Prognoze za globalnu ekonomiju i Švajcarsku su "veoma nesigurne", ali SNB na osnovu solidnih ekonomskih rezultata Švajcarske u prvom kvartalu i drugih faktora pretpostavlja da će rast švajcarskog BDP-a ove godine biti oko 1,0 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>