• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beč je opet proglašen najboljim mestom za život: U stopu ga prati jedan skandinavski grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnji izveštaj ocenio je 172 grada u kategorijama koje definišu uslove za život: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura

  • 0
beč, austrija Beč / Foto: shutterstock.com

Beč se ponovo našao na vrhu liste najboljih gradova za život, pokazuje izveštaj Ekonomist Intelidženc Junit (EIU).

Ovao istraživanje pripisuje uspeh Beča njegovoj "dobitnoj kombinaciji" stabilnosti, dobre kulture i zabave, pouzdane infrastrukture, primernog obrazovanja i zdravstvenih usluga.

- Ovu poziciju je Beč redovno zauzimao u proteklih nekoliko godina, a samo je pandemija dovela do toga da grad prepusti svoje prvo mesto nekom drugom - dodaje se u izveštaju.

Kopenhagen je takođe zadržao svoju poziciju drugog najprikladnijeg grada za život na svetu, dok su australijski gradovi Sidnej i Melburn probili među prvih pet.

- Njihovi rezultati u kategoriji zdravstvene zaštite poboljšani su od prošle godine - saopštila je istraživačka kompanija.

Godišnji izveštaj ocenio je 172 grada u kategorijama koje definišu uslove za život: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

U top deset gradova nalaze se Beč, Kopenhagen, Melburn, Sidnej, Vankuver, Cirih, Kalgari, Ženeva, Toronto, Osaka, Okland.

Prema izveštaju, azijsko-pacifički gradovi ostvarili su neke od najvećih pomaka u ovogodišnjem rangiranju. Značajno je da se Velington sa Novog Zelanda popeo za 35 mesta na 23. mesto, dok se Okland popeo za 25 mesta i zauzeo 10. mesto na indeksu. Hong Kong se takođe pomerio za 13 mesta u rangu na 61. grad koji je najprikladniji za život.

Gradovi u zapadnoj Evropi, posebno su pali na rang-listi zbog učestalih slučajeva štrajkov a radnika - ne uspevajući da se „izjednače sa dobicima“ gradova u Aziji i na Bliskom istoku, dodaje EIU.

Na primer, nemački Frankfurt i holandski Amsterdam ispali su iz prvih 10.

(Telegraf Biznis)

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>