• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povučeno 7,5 miliona "beba ajkula" igračaka: Oštra peraja mogu da povrede decu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veće igračke su se prodavale od maja 2019. do marta 2023. godine, dok je mini verzija bila dostupna od jula 2020. do juna 2023. godine

  • 0
Baby Shark pinkfong igračke Foto: Luiz Rampelotto / Zuma Press / Profimedia

Milioni igračaka za kupanje "Bejbi Šark", inspirisanih poznatom dečjom pesmom, povučeni su nakon što je desetak dece zadobilo povrede od plastičnih peraja minijaturne ajkule.

Proizvođač igračaka Zuru ponudiće povraćaj novca za oko 7,5 miliona proizvoda nakon što je primio 12 izveštaja u kojima su deca pala ili sedela na igrački, što je rezultiralo "povredama od ubadanja, posekotina i drugih rana", navodi se u obaveštenju koje je izdala Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda SAD.

Devetoro povređene dece zahtevalo je ušivanje i medicinsku pomoć, saopštila je agencija. Sve povrede su prouzrokovale plastične igračke velike 17 centimetara koje "pevaju i plivaju kada se stave u vodu". Oko 6,5 miliona Robo Alive Junior Babi Shark igračaka za pevanje i kupanje je obuhvaćeno ovim opozivom.

Kupci se podstiču da uporede broj modela na donjem delu igračke sa opozvanim brojevima modela navedenim na internet stranici CPSC-a i da ne dozvole svojoj deci da se igraju sa igračkom ako se brojevi poklapaju.

Još milion igračaka za kupanje Robo Alive Junior Mini Babi Shark od 10 centimetara, koje plivaju kada se stave u vodu, takođe se povlači zbog straha od povreda.

- Gornja peraja su im napravljena od tvrde plastike sa tri žleba - opisao je CPSC igračke koje izazivaju povrede, a koje su se prodavale u brojnim prodavnicama.

Veće igračke su se prodavale od maja 2019. do marta 2023. godine, dok je mini verzija bila dostupna od jula 2020. do juna 2023. godine.

Kupci koji su već kupili igračke se pozivaju da kontaktiraju kompaniju Zuru. 

- Kompanija daje pun povraćaj novca od 14 dolara za svaku veću igračku za kupanje ili 6 dolara za svaku manju igračku - kažu.

Ukoliko žele da nastave da koriste ajkulu, potrošači bi trebalo da "neutrališu" repno peraje, tako što će ga saviti ili odseći.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>