• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi stručnjaci su traženi ne samo u Srbiji, već i u svetu: U oktobru upis prvih 50 studenata

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na Ekonomskom fakultetu održana promocija master programa "Forenzičko računovodstvo"

  • 0
Master program na ekonomskom fakultetu Foto: Nikola Tomić

"Kao obrazovna institucija naš zadatak je da ukažemo kako na direktne tako i na indirektne posledice do kojih različiti tipovi finansijskih prevara dovode i da pomognemo u identifikovanju prevarnih radnji i tako damo snažan doprinos radu pravosudnih sistema u procesuiranju dela iz oblasti finansijskog kriminala", istakla je dekan Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović povodom promocije master programa "Forenzičko računovodstvo" i otvaranja Centra za forenzičko računovodstvo.

Projekat "Izgradnja forenzičko-računovodstvenih kapaciteta u  Srbiji" ima za cilj uspostavljanje forenzičko-računovodstvene profesije u zemlji i stavljanje njenih potencijala u funkciju podizanja stepena efikasnosti i efektivnosti javnih institucija i državnih organa u prevenciji i borbi protiv finansijskog i privrednog kriminala.

Ne postoje dobre i loše države

Potrebu za realizacijom i finansiranjem ovakvog projekta prepoznala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

- Ovo je prvi ovakav diplomski program u Srbiji i veoma važan korak u napretku vladavine prava. Živimo u ekonomiji koja je složena. Morate razmišljati o multidisciplinarnom nastavnom planu i programu, ne možete samo pristupiti jednom određenom polju. I na kraju krajeva, to je toliko važno za budućnost ovog diplomskog programa i budućnost ove zemlje - istakao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i dodao:

- Svaka zemlja ima probleme sa kriminalom i jedan od najboljih načina da se pozabave ovim problemom je da ljudi sa znanjem pronađu gde su stvari krenule naopako. Ne postoje dobre ili loše zemlje, već razlika leži u onim zemljama koje imaju dobre sisteme da rešavaju finansijske zločine.

Polovina generacije iz javnog sektora

U okviru panela "Uloga forenzičkog računovodstva u jačanju institucija javnog i privatnog sektora", rukovodilac projekta profesor Dejan Malinić naglasio je da je cilj centra kontuinirana promocija razvoja forenzičkog računovodstva, te da nije isključena regionalizacija.

- Kako kriminal nema granice, tako ni znanje nema - naglasio je on.

Ispred Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona prisutnima se obratila Ivona Šišmanović koja je ukazala na nedostatak stručnog kadra u ovoj oblasti, kao ključnom razlogu za pokretanje programa.

- Zakonom je propisano šest mesta finansijskih forenzičara u tužilaštvima, a ja kad sam počela da radim od tih šest mesta su bila popunjena samo dva - pojasnila je i dodala da je baš Ekonomski fakultet izabran za dalji razvoj projekta jer je jedini prepoznao potrebu za usku saradnju sa institucijama.

Američki ambasador Hil u svom obraćanju je naglasio da će od oktobra program pohađati od 40 do 50 studenata, a na šta se Šišmanovićeva nadovezala da je predviđeno da minimum 50 odsto prve generacije bude iz javnog sektora.

Tužiocima nedostaju revizori

Kao institucije i organizacije u kojima postoji najveća potreba za ekspertizom iz oblasti forenzičkog računovodstva izdvajaju se: javna tužilaštva (82 odsto), poreska uprava (81 odsto), uprava za sprečavanje pranja novca (79 odsto), ministarstvo unutrašnjih poslova (78 odsto), finansijske institucije poput banaka, osiguravajućih društava, lizing kompanija (81 odsto) i revizorske firme (78 odsto).

Statistika pokazuje da su ključne prepreke u razvoju forenzičko-računovstvene profesije u našoj zemlji sledeće:

- Nedovoljan broj obrazovanih i obučenih forenzičkih računovođa (77 odsto);

- Nedovoljna obaveštenost u ulozi forenzičko-računovodstvene profesije u borbi protiv prevara (76 odsto);

- Neadekkvatan sistem obrazovanja i stručnog usavršavanja forenzičkih računovođa (70 odsto) i

- Nedovoljan nivo svesti o negativnim posledicama finansijksih prevara (68 odsto).

Upravo, ovo potvrđuje i javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Miljko Radosavljević, koji je istakao da su 2019. godine tužilaštva i po prvi put zvanično rekla da im nedostaju forenzički revizori.

Partner u kompaniji Ernst & Young Danijela Mirković osvrnula se i na atraktivnost ovog zanimanja, te uputila važnu poruku prisutnim studentima:

- Edukovanih u ovoj oblasti ne fali samo u Srbiji, već i celom svetu.

(Telegraf Biznis)

Video: Promocija master programa "Forenzičko računovodstvo" na Ekonomskom fakultetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>