• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska lira pala na novi rekordni minimum nakon povećanja kamatne stope

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centralna banka podigla je juče kamatne stope na 15 odsto

  • 0
turska lira Turska lira / Foto: Unsplash

Turska lira oslabila je rano jutros čak 2,8 odsto na novi rekordno nizak nivo, produžavajući gubitke nakon što je centralna banka juče podigla kamatnu stopu.

Valuta se poslednji put trgovala za 25.2015, ili 1.3 odsto slabije u odnosu na četvrtak. Na najslabijoj tački od 25,59, bila je skoro 27% slabija u odnosu na američku valutu ove godine.

Podsetimo, Centralna banka podigla je juče kamatne stope na 15 odsto i saopštila da će ići dalje, na svom prvom sastanku pod novim guvernerom Hafize Gaje Erkanom, kojeg je imenovao Erdogan nakon svoje izborne pobede prošlog meseca.

Ovaj potez označio je promenu kursa nakon godina monetarnog popuštanja u kojima je jednonedeljna referentna kamatna stopa smanjena na 8,5 odsto sa 19 odsto u 2021. godini, u neortodoksnoj politici koja se vodila uprkos rastućoj inflaciji.

Srednja procena u anketi Rojtersa bila je da će kamatna stopa porasti na 21 odsto, a analitičari su rekli da ovaj manji rast ukazuje na to da bi Erkan mogao da ima ograničen prostor za agresivno hvatanje u koštac sa inflacijom pod Erdoganovim nadzorom.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>